Legendární Earl Grey. Oblíbený čaj se také u nás pije o páté
Mezi nejoblíbenější černé čaje u nás patří Earl Grey. Nápoj aromatizovaný bergamotovou silicí má specifickou vůni a výraznou chuť, která podle některých navozuje příjemnou náladu a dobrou pohodu. V domovské Anglii se s oblibou pije už od poloviny 19. století.
O původu Earl Grey kolují mnohé legendy, ve všech ale figuruje lord Charles Grey, anglický předseda vlády z počátku 30. let minulého století. Historické prameny uvádějí, že čaj vymyslel u společnosti Jacksons of Piccadilly, která patří k předním britským čajovým dovozcům. Lord prý osobně předal originální recept Robertu Jacskonovi. Od té doby jej firma střeží jako oko v hlavě. Podle jejich receptury se Earl Grey vyrábí výhradně z čínského čaje černého listového nebo lámaného (broken).
Dnes se ale bez problémů vyrábí z čaje ceylonského, ze zelených čajů, oolongu nebo i z jihoafrického rooibosu. Earl Grey totiž nemá vlastní ochrannou známku, a tak ho různými postupy produkuje mnoho světových výrobců. Vždy z něj ale ucítíme typickou vůni bergamotu.
Z bergamotu je nejdůležitější kůra
Aromatická bergamotová silice se získává z plodů citrusového stromu citrus bergamia. Roste v okolí Středozemního moře, pěstuje se hlavně v oblastech Calabrie, v jižní Francii a také na Pobřeží slonoviny. Bergamotové plantáže jsou důležité jednak pro parfumářský průmysl, ale samozřejmě také pro výrobu oblíbeného čaje.
Samotný citrus je velikostí podobný pomeranči se žlutozelenou barvou. Plody se po sklizni strojově oloupou pod tekoucí vodou a kůra poté putuje do odstředivky. Právě v ní se z kůry bergamotu získává silně aromatický olej. Patří k nejvýznamnějším složkám většiny parfémů a jeho příjemnou vůni oceňují i milovníci čaje.
Připravuje se i v čajovnách
Většina černých listových čajů nebo čajů typu broken se připravuje víceméně stejným způsobem. V jihlavské čajovně Kuba & Pařízek zalévá lístky čaje Earl Grey její majitelka Iva Pařízková. „Nejdůležitější je nahřát si předem konvici na čaj a nahřát i hrníčky,“ popisuje, když do tenkostěnných bílých porcelánových hrníčků lije horkou vodu.
Na půl litru čaje je ideální dávka dvě a půl lžičky čaje Earl Grey. Zalévá se vroucí vodou, to znamená, že je nutno vodu nalévat přímo u konvice, aby se neochladila. Černé čaje necháváme obvykle louhovat 3 minuty. Poté se nápoj slije do připravené nahřáté konvičky. Je možné ho podávat i s mlékem a kdo rád sladí, může si vzít i cukr, karamel nebo med.
V prodejích patří mezi špičku
Do čajoven chodí zákazníci většinou odpoledne kolem páté hodiny. „Nevím, čím to je, ale i tady u nás to povědomí o čaji o páté nějak funguje,“ usmívá se majitelka čajovny. „Většinou si dávají přímo směsi na čaj o páté, tedy směsi černých čajů, kde významnou složku tvoří také čaj Earl Grey, anebo si objednají přímo tento čaj,“ dodává.
Její slova potvrzuje i prodejce čajů z Obchůdku na rohu ve Žďáře nad Sázavou Pavel Jadrný: „V poslední době je spíše trendem kupovat čaje sypané. Earl Grey je specifický čaj chutí a vůní a má své zákazníky, lidi, kteří ho doslova milují. V prodeji černých aromatizovaných čajů jasně vede.“