Legendární ETA. Retromuseum vystavuje notoricky známé elektrospotřebiče

24. duben 2018

Výstavu připomínající fenomén výrobce domácích spotřebičů - společnost ETA otevřelo Retromuseum Cheb. Expozice vznikla ve spolupráci Východočeské galerie v Pardubicích a Národního technického muzea v Praze. Prezentuje unikátní předměty a obrazový materiál z bývalého podnikového muzea a archivu společnosti ETA v Hlinsku.

ETA byla ochranná známka používaná Elektrou-Praga Hlinsko od roku 1960. Podnik se stal monopolním československým výrobcem většiny elektrospotřebičů pro domácnost. Sytil hladový československý trh „za železnou oponou“ novými generacemi, a mnohdy i novými kategoriemi výrobků pro zvýšení životní úrovně i usnadnění práce zaměstnaných žen.

Práce designérů velmi podstatně ovlivňovala charakter elektrospotřebičů z Hlinska. Vedoucí oddělení a absolvent architektury na pražské VŠUP Stanislav Lachman se stal hlavním (a v podstatě jediným) výtvarníkem výzkumného a vývojového střediska Elektro-Pragy Hlinsko. Pod jeho vedením vznikl nový design elektrospotřebičů i nový vizuální styl.

Výstava v chebském Retromuseu je rozdělená do dvou částí. Prví představuje život značky ETA. Najdete tu všechny možné typy žehliček, domácích robotů, vysavačů, vysoušečů vlasů nebo vařičů.

Druhá část pak ukazuje život samotného podniku. Návštěvník má možnost nakouknout do zákulisí vývoje, ať už šlo o design nebo o konstrukci. Expozice bude v chebském Retromuseu do konce září.

Spustit audio