Legiovlak míří do Stříbra na Tachovsku

15. březen 2018

Nádraží ve Stříbře na Tachovsku bude už dnes první zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Lidé si soupravu budou moci prohlížet až do neděle 18. března.

Legiovlak se skládá ze třinácti zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918-1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky.

Ve všech vozech je pro návštěvníky připravená věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii československých legií. Součástí soupravy je například vagon krejčovský, filmový, kovářský, prodejní nebo zdravotní vůz. Nechybí ani vůz polní pošty, velitelský, štábní, obrněný, ubytovací, plošinové vozy nebo tzv. těplušky. Jedná se o kryté nákladní vozy, které měly dvojitou podlahu a stěny s dvojí obšívkou, aby odolávaly silným mrazům. Carská armáda tyto vagony používala k přepravě osmi koní nebo čtyřicítky vojáků či dalšího vojenského materiálu.

Legiovlak začne svou pouť po České republice ve Stříbře na Tachovsku. Na tamním nádraží zůstane až do neděle 18. března. Slavnostně zpřístupněn bude dnes 15. března v 10 hodin. Ve všední dny bude otevřeno od 8 do 18 hodin a o víkendu pak od 9 do 19 hodin.

Ze Stříbra se Legiovlak přesune do Tachova, následovat budou Mariánské Lázně, Sokolov a pak další města mimo západní Čechy. Své putování zakončí až v prosinci letošního roku opět v Plzeňském kraji, konkrétně v Radnicích. Prohlídka Legiovlaku je zdarma.

autoři: jnm , sch
Spustit audio