Lehké jablečné skořicové řezy jsou zdravým dezertem od Drahuše Styblíkové z Přepeří

Tyhle řezy, kde najdete vrstvu světlého piškotu, tvarohovo-smetanovou náplň, jablka i želatinu, jsou tak lehké, že ani nevíte, jak jste je snědli. Doktorka Kateřina Cajthamlová je dokonce zhodnotila jako lehký zdravý dezert. Doporučujeme si je zkusit udělat podle receptu Drahuše Styblíkové z Přepeří na Turnovsku.

Jablečné skořicové řezy

Na těsto:

4 vejce

200 g cukru

250 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek do pečiva

100 ml oleje

100 ml vody

Na náplň:

250 g plnotučného tvarohu

500 g bílého jogurtu

250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)

1 ztužovač šlehačky

1 vanilkový cukr

80 g cukru

600 g strouhaných jablek (asi 6 jablek)

100 g cukru

1 lžíce mleté skořice

Na želatinu:

24 g práškové želatiny

500 ml vody

1 lžíce cukru

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto na piškot. V míse ušleháme pomocí ručního šlehače žloutky s cukrem do světlé pěny. Pak přilijeme vodu a olej a znovu prošleháme, až se ingredience spojí. Poté zašleháme po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou, uhladíme a pečeme při 180 °C asi 25 minut do světle hnědé barvy.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V míse rozšleháme pomocí ručního šlehače tvaroh, bílý jogurt, cukr a vanilkový cukr. Poté do směsi přimícháme smetanu ušlehanou se ztužovačem šlehačky. Musí vzniknout hladká krémová náplň.

Dále oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nastrouháme je na hrubém struhadle. Z nastrouhaných jablek vymačkáme přebytečnou šťávu. Po nastrouhání musíme získat 550 g jablek.

Po upečení a zchladnutí korpusu pak vrstvíme budoucí řezy. Korpus necháme na plechu a potřeme ho tvarohovou náplní. Na ni pak dáme po lžících tenkou vrstvu strouhaných jablek. Ta zasypeme 100 g cukru smíchanými se lžící mleté skořice.

Nakonec si připravíme čirou želatinu. 24 g práškové želatiny smícháme ve 150 ml vody. Tu pak přilijeme do 350 ml vlažné vody a na plotně přivedeme k varu. Opatrně vaříme asi 2 minuty, až se z mléčné želatiny stane průhledná.

Ještě teplou želatinou přelijeme opatrně dezert, abychom neporušili vrstvu jablek se skořicí. Necháme zatuhnout a v lednici uležet do druhé dne. Pak krájíme na řezy.

Drahuše Styblíková

Recept na jablečné skořicové řezy má od své kolegyně z práce, která jim ho dělávala. Ona sama ho peče už více než 20 let a nechybí na žádné oslavě.

Vyhlížela nás z terasy svého domu, ale špatným směrem. Překvapili jsme ji a zaskočili z druhé strany. Předali jsme dárek a hned potom nás vzala dovnitř, kde nám ukázala, čím se baví ve volném čase. Háčkuje a dokáže udělat i háčkované zvonky, anděly, čepice i opičáky. I my dostali malý dárek.

Drahuše Styblíková a Patrik Rozehnal