Lékař, herečka a hokejista vstoupili do Dvorany slávy Plzeňského kraje

6. září 2012

Zakladatel hyperbarické medicíny v Plzni docent Rudolf Barcal, herečka Zorka Kostková a hokejista Martin Straka jsou novými osobnostmi ve Dvoraně slávy Plzeňského kraje. Uvedl je do ní hejtman Milan Chovanec. Ocenění uděluje hejtmanství už čtvrtým rokem.

Smyslem Dvorany slávy Plzeňského kraje, jejíž tradice byla založena v roce 2009, je snaha vyzdvihnout a upozornit na výrazné osobnosti, které žijí v Plzeňském kraji nebo se v něm narodily a zároveň oslavily významné životní jubileum.

V kategorii umění za dlouholetý přínos v oblasti divadelního umění vstoupila do Dvorany slávy herečka a divadelní pedagožka Zora Kostková Procházková. Po studiu na pražské DAMU v roce 1974 nastoupila do angažmá plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla, kterému je věrná dodnes. Vytvořila řadu rolí také pro film, televizi a rozhlas. Sedm let vyučovala fonetiku a herectví na Plzeňské konzervatoři, externě spolupracuje i se Západočeskou univerzitou v Plzni, kde vyučuje komunikační dovednosti. Je také spoluautorkou česko-francouzské knihy pro děti Mlhášek. Zora Kostková je od roku 2005 držitelkou ceny Vendelína Budila a v červenci 2008 převzala plzeňské ocenění – plaketou Bohumila Kulhánka.

V kategorii sport byl za vrcholovou reprezentaci v ledním hokeji do síně slávy uveden Martin Straka, který před dvěma dny oslavil 40. narozeniny. Světově známý symbol plzeňského hokeje je český hokejový útočník, držitel zlaté medaile z mistrovství světa i zimních olympijských her. V současnosti obléká dres extraligového klubu HC Plzeň 1929.

Hokejista Martin Straka s hejtmanem Plzeňského kraje  Milanem Chovancem

V kategorii věda za celoživotní přínos v oblasti medicíny do Dvorany slávy vstoupil docent Rudolf Barcal, který letos oslavil osmdesátiny. Lékař, vědec a pedagog je zakladatelem oboru hyperbarická medicína v Plzni. Docent Barcal se od 60. let věnoval oboru lékařská biometeorologie a bioklimatologie včetně chronobiologie. V biometeorologii kromě vlivu počasí na žilní trombózu a plicní embolii studoval možný vliv u ostatních chorob. Zkušenosti vtělil do tzv. biometeorologické předpovědi vysílané na teletextu ČT 1. Na konci šedesátých let se pak začal věnovat genetice, později hyperbarické medicíně. První hyperbarickou komoru v Plzni otevřel v roce 1968. Celý život přednášel, je zakladatelem Koronárního klubu a klubu ROSKA, jehož cílem je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou.

Rudolf Barcal je nositelem řady čestných uznání a vyznamenání, včetně pamětní medaile J.E. Purkyně, udělené Československou akademií věd v Praze za zásluhy na úseku biologických věd.„Hledání nových cest v medicíně na hranicích velkých oborů“, je celoživotním mottem Rudolfa Barcala.

Ocenění v podobě pamětního listu a polodrahokamu - achátu převzaly tři osonosti z rukou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a jeho prvního náměstka Jaroslava Bauera v koncertní síni domu hudby v Husově ulici v Plzni, kde se konal slavnostní ceremoniál s hudebním vystoupením plzeňské konzervatoře.

Vloni do Dvorany slávy vstoupili pěvkyně Eva Urbanová, dvojnásobný cyklistický mistr světa Zdeněk Štybar, divadelník a textař, Jiří Suchý, muzikant Antonín Konrády a emeritní profesorka Danuše Bělohlávková. V létech předchozích to byli ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová, neurochirurg, bývalý primátor Plzně Zdeněk Mraček a folklórní hudebník Zdeněk Bláha. Prvními členy krajské síně slávy se stali Karel Gott, sportovkyně Anna Maurerová a jazykovědec Lumír Klimeš.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio