Lékařská fakulta v Plzni jde do nového, k prodeji nabízí tři budovy

26. srpen 2022 22:09, aktualizováno

Univerzita Karlova nabízí v Plzni k prodeji budovu děkanátu své lékařské fakulty v Husově ulici a památkově chráněné objekty Pavlova ústavu a Procháskova ústavu na Severním Předměstí. Lékařská fakulta se totiž stěhuje do nového univerzitního kampusu za 1,5 miliardy korun.

Do konce týdne by mělo skončit stěhování Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Od nového akademického roku totiž bude studovat všech zhruba 2000 českých i zahraničních studentů fakulty v novém univerzitním kampusu na Lochotíně nedaleko Fakultní nemocnice. Nové zázemí se začalo stavět koncem roku 2019. „Tady to bylo dostupnější do centra, ale jsem zvědavá na novou budovu a na menzu,“ sdělila referentka Jana Steinhauserová, která v dnešních dnech stěhuje všechny věci z bývalého děkanátu do nového.

Vše bude na jednom místě

Přesun do nové budovy bude velkou změnou jak pro kantory, tak studenty. Nový kampus přinese mnoho výhod. Je postaven přímo pro potřeby a účely Lékařské fakulty. „Ve dvou velkých místnostech budeme mít simulační centrum,“ začal vyjmenovávat výhody nového zázemí fakulty děkan Jindřich Fínek. „Bude tam menza pro studenty. Uděláme malé univerzitní městečko,“ doplnil.

Všechny budovy budou u sebe a dostupné pěšky. To je velké plus oproti předchozímu umístění budov Lékařské fakulty. Tyto tři budovy jsou nyní na prodej. „Na prodej máme najatou externí firmu. Vše je v procesu. Zatím to vypadá, že největší zájem je o budovu bývalého děkanátu, která jako jediná není památkově chráněna a nalézá se v centru Plzně,“ uzavřela tisková mluvčí Lékařské fakulty Barbora Černíková. V novém kampusu se začne učit od nového akademického roku, který začne 3. října.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio