Lepší turistické značení, než to české, v Evropě nenajdete

4. únor 2015

Turistice se věnuje Oldřich Němec od svých 19 let. Dnes už je sice v důchodu a stále se stará o to, aby turisté při svých toulkách na Chebsku nezabloudili. Přes 40 let je totiž turistickým značkařem.

Tento stále vitální muž pochází z Ostravy. V Chebu žije více než 50 let od doby, kdy tu sloužil na vojně. Do průmyslového města na rozhraní Slezska a Moravy už se nikdy nevrátil, protože na západě Čech poznal svojí budoucí manželku.

Rozcestníky a turistické značky lemují stezky napříč celou Českou republikou. Zdejší síť turistického značení si proto vysloužila několika nej. Je to také zásluha Klubu českých turistů, do jejíž sekce značení pan Oldřich Němec patří.

Ještě v březnu roku 1990, tři měsíce před tím, než se oficiálně otevřely hranice, prošel chebský značkař stezku mezi Trojmezím a Broumovem na Tachovsku. Dnes už krásy českého příhraničí mohou bez obav objevovat všichni turisté. Ti také často narazí na značku, kterou maloval právě náš dopolední host.

Co všechno obnáší být značkařem. Kolik času značení tras zabere? Jaké barvy se používají a proč? A jaký je zájem o turistiku v dnešní době?

Nejen na tyto otázky odpovídá Oldřich Němec. Celý rozhovor s moderátorem Petrem Čimperou si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Petr Čimpera
Spustit audio