Lesníci začali kácet stromy v okolí Boleveckých rybníků

19. leden 2023 15:36, aktualizováno

Lesníci plzeňských lesů začali kácet uschlé a poškozené stromy u cest v okolí Boleveckých rybníků. Zároveň s tím budou prosvětlovat stávající lesní porost.

Cílem zásahu je přirozené omlazení lesů a vznik odolnějšího dvougeneračního smíšeného lesa například v místech, kde byla dosud převaha borovic. „Postupně snižujeme počet dospělých stromů, tak abychom vytvořili ideální podmínky pro uchycení semen nových dřevin. Podporujeme proces přirozeného zmlazení, všechna semínka vypadala z už dospělých stromů,“ uvádí vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně Milan Sekáč. „Kácíme hlavně suché borovice, na které mají negativní vliv klimatické změny a úbytek spodní vody.“

Kácení suchých stromů u Boleveckých rybníků

Kácení stromů probíhá vždy v zimních měsících, to letošní by mělo v okolí Boleveckých rybníků trvat zhruba do poloviny února. Prioritu mají dřeviny rostoucí blízko cest, které by mohly být ohrožující pro návštěvníky. Nyní lesníci pracují u Seneckého rybníka, následně se přesunou nad Velký Bolevecký rybník do oblasti Bílé Hory. Tam se nachází porosty až 170 let staré a je tam zaznamenán masivní úhyn starých borovic.

„Většina míst blízko cest, kde probíhá těžba, je označena cedulkami. Prosíme návštěvníky, aby onačení respektovali a z důvodu bezpečnosti dodržovali vzdálenost od místa těžby alespoň 50 metrů,“ apeluje Milan Sekáč.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio