Letiště pod Hejlákem: Místo, odkud měli odlétat Hitler i Beneš

15. listopad 2020

Bývalý vojenský prostor Brdy nabízí mnoho zajímavých staveb a míst. Jedním takovým místem je zajisté letiště pod Hejlákem, kterému se někdy také říká letiště pod Houpákem. Název lokality spočívá v blízkosti nedalekých vrcholů, a to Houpáku, který se tyčí ve výšce téměř 800 metrů nad mořem, a ještě bližšího Hejláku, s taktéž úctyhodnou výškou necelých 700 metrů nad mořem.

Na letiště je možné dostat se různými cestami. Zmiňme například cestu z obce Malá Víska, Zaječov, a nebo pak z opačné strany – z Obecnice. Na těchto místech je však nutné zanechat automobil a dále do lesa pokračovat pěšky nebo na kole tak, jako do dalších lokalit v rámci CHKO Brdy.

„Když se člověk dívá na toto letiště, tak v něm musí vzbudit pochybnosti, i když není aviatik. Letiště totiž vede do kopce, nebo z kopce, chcete-li. Prostě do značné míry kopíruje vršitý terén, který tady je, a dokonce když se podíváme směrem k severozápadu, tak vidíme, že se až jaksi sklápí přes hranu obzoru,“ uvedl ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang. Dodnes není zcela jasné, za jakým účelem letiště vzniklo, ranvej je totiž velice krátká. „Tady mohla vzlétat akorát poměrně drobná letadla, většinou se jednalo nejspíš o takzvané průzkumné lety. Odtud žádný větší stroj nemůže vzlétnout a nemůže tu ani přistát,“ dodal Lang.

Podle různých pověstí měl odtud odlétat například Adolf Hitler, či Edvard Beneš, který se chystal do emigrace.

Po druhé světové válce na letišti došlo maximálně ke dvěma až třem přistáním, kdy se nejspíše jednalo o přistání nouzová.

Vzdálenost od Plzně: cca 46 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio