Letní škola v Plzni umožní medikům zkusit si na zvířatech operace

11. červenec 2018 11:00

Přes tři desítky mediků z 12 univerzit devíti zemí světa má v Plzni možnost vyzkoušet si na zvířatech skutečné operace. Umožní jim to pátý ročník mezinárodní Letní školy experimentální chirurgie, kterou pořádá Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni.

Pod dohledem lektorů si medici poprvé vyzkoušejí reálné výkony humánní medicíny, jako je odstranění ledviny, sleziny či žlučníku, vytvoření spojky na střevě, na cévě, na močovodu či operační otevření hrudníku.

Provádějí se většinou na prasatech, která jsou pod narkózou. Po ukončení výkonů se z ní ale zvířata už neprobouzejí. Vedoucí letní školy Václav Liška uvedl, že škola velmi dbá na etický aspekt takových operací.

„Je to do jisté míry unikátní možnost v celé Evropské unii," uvedl Václav Liška. Do letní školy jsou přijímáni medici minimálně od třetího ročníku studia. Během dvou týdnů v Plzni vyslechnou odborné přednášky a poprvé operují. Začínají šitím rány a vázáním uzlů, postupně se propracují i k operativě.

Teorie versus realita

Nikde jinde v Evropě se podle Lišky už studenti na živém organismu neučí konkrétním chirurgickým výkonům. „Existují sice počítačové simulátory na různé typy výkonů, ale je to vlastně pořád počítačová hra. Teprve při reálném výkonu si člověk ověří, jestli mu to půjde," řekl Liška.

Při studiu se ale medici k ničemu takovému nedostanou. K řadě zákroků, které zkoušejí na letní škole v Plzni, se tak v reálu dostanou podle náročnosti dva, tři i více let po ukončení studia medicíny.

Na pátý ročník mezinárodní školy se do Plzně sjeli kromě čtyř studentů medicíny z České republiky také medici z univerzit v Belgii, Slovinsku, Saúdské Arábii, Turecku, Dánsku, Nizozemí, Itálii či v Německu. Vyučujícím jazykem je angličtina.

Studenti kromě chirurgie nahlédnou do některých hraničních oborů, jako je anestezie, radiologie a zobrazovací metody či histologie, vyzkoušejí si také například odpovědnou práci instrumentáře na sále.

Zatímco v prvním roce se školy účastnilo asi 16 studentů a obtížně se zaplňovala kapacita, letos jich absolvuje školu 31. Stejný počet zájemců musela už univerzita odříci.

zdroj: ČTK
Spustit audio