Léto s Vernem. Ponořte se do dobrodružství a odhalte tajemství Vernových vynálezů

28. červen 2018

Od 1. července si na Dvojce užíváte Léto s Vernem: 20 rozhlasových her, jeden seriál a tři četby na pokračování. Projekt zakončí živě vysílaná rozhlasová hra. Chystají se i akce pro veřejnost.

Všechny nahrávky jsou obrazem současného tvůrčího přístupu k verneovským předlohám – od 80. let až po dnešek. Je pod nimi podepsáno 10 rozhlasových režisérů od Jiřího Horčičky (právě adaptace Ocelového města byla v roce 1948 jeho první samostatnou režijní prací) až po Dimitrije Dudíka, který se Verneovským předlohám věnuje v posledním desetiletí.

Léto s Vernem

  • Četba na pokračování (po–pá 22:00)
  • Meteor (so 8:00)
  • Rozhlasová hra pro celou rodinu (so 13:00)
  • Rozhlasová hra (ne 20:00)
  • zVědavosti (po–čt 13:10)

Půjde i o žánrově pestrou mozaiku: vedle napínavých a místy až detektivních příběhů zazní i komedie a dokonce muzikál. Navíc se k Létu s Vernem připojí populárně vědecký magazín Meteor, ve kterém se budou současní vědci zamýšlet nad vědeckými a technickými prvky v románech Julese Verna. Připravujeme i řadu rozhovorů a ve vysílání bude možné získat i verneovky a další zajímavé dárky.

Přijedeme i za posluchači

Pro posluchače Dvojky jsme připravili i řadu zajímavých tipů nebo akcí, které budou s Julesem Vernem souviset. První z nich se odehraje 3. července v pražském Karlíně. Proběhne zde Karlínské filmové léto a právě v tento den se můžete těšit také na Den s Karlem Zemanem, který Verneovy romány přenesl na filmové plátno.

Odpoledne čeká rodiny s dětmi řada doprovodných aktivit s dárečky přímo od Dvojky a večer pak promítání filmu Ukradená vzducholoď. Do Karlína se podíváme ještě jednou, a to 22. srpna, připravujeme i další akce s Muzeem Karla Zemana, Klubem Julese Vernea a dalšími institucemi. Při té příležitosti vyrazíme i na další místa v České republice. O nich se dozvíte už brzy na této stránce, ve vysílání nebo na Facebooku.

Živě vysílaná hra Ze Země na Měsíc

V polovině září pak Léto s Vernem uzavře přímý přenos premiéry rozhlasové hry na motivy románů Cesta do Měsíce a Cesta okolo Měsíce. Je to až symbolické, protože právě Cesta kolem Měsíce byla prvním Verneovým románem přeloženým do češtiny.

Přijměte tedy pozvání do světa nespoutané fantazie, na podivuhodné cesty do vesmíru, pod hladinu oceánů, do nitra Země, do ledových pustin i tropických pralesů.

Logo

Podivuhodná cesta Julese Verna k posluchačům

Když v roce 1862 vydal nakladatel Hetzel román Pět neděl v balóně, byl to takový úspěch, že Jules Verne okamžitě dostal exkluzivní smlouvu na 20 let a jeho romány začaly vycházet pod souhrnným názvem Podivuhodné cesty. 

Podivuhodná byla i cesta knih Julese Verna k českým čtenářům. Už v roce 1863, tedy rok po prvním vydání, přivezl román Pět neděl v balóně do Prahy Jan Neruda. A o šest let později, opět za Nerudova přispění, vychází první český překlad Verneova románu Cesta kolem měsíce. 

Role Jana Nerudy v této historii má svoji logiku, oba autory pojil silný zájem o soudobé vědecké objevy, což se jen o pár let později odrazilo v Nerudových Písních kosmických. Podobně zajímavé je spojení příběhů Julese Verna s českou rozhlasovou tvorbou. 

První dramatizace Verneova příběhu (konkrétně Cesty kolem světa) zazněla už v roce 1931 a prý se jednalo o velmi moderní pojetí s výrazným využitím zvukových efektů. Od té chvíle jakoby se Jules Verne stal jedním z kmenových autorů českého rozhlasového vysílání. 

Každá další generace dramaturgů, autorů a režisérů se k Verneovským předlohám vrací. Mimochodem rozhlasová hra na motivy Verneova Ocelového města byla v roce 1948 první samostatnou režijní prací mladého Jiřího Horčičky a právě díky ní dostal v rozhlase pracovní smlouvu. 

Čtenářsky nejoblíbenější Verneovské příběhy se v průběhu uplynulých desetiletí vracely do rozhlasových studií opakovaně, v souladu s tím, jak se zdokonalovaly technické možnosti a proměňovaly se výrazové prostředky rozhlasové dramatické tvorby. 

To všechno samozřejmě proto, že nové a nové generace posluchačů si pro sebe objevovaly svět napínavých dobrodružství a okouzlující fantazie. A také se znovu a znovu potvrzovalo, že právě rozhlas, tedy médium, které dokáže otevřít největší prostor pro představivost svého posluchače, si s fantazií Julese Verna rozumí nejlépe. 

autor: Libor Vacek
Spustit audio