Letos se o práci strážníka v Plzni zajímalo 16 lidí. Nakonec nastoupili jen čtyři

24. září 2021 08:44, aktualizováno

Průměrně dvě desítky strážníků opouštěly každý rok plzeňskou městskou policii. Během koronavirové pandemie se ale tyto počty výrazně změnily. Třeba loni jich odešlo sedm, letos zatím 13. Jenže nových zájemců tolik není. A když už někteří projdou všemi zkouškami a testy, nakonec si to rozmyslí a k plzeňské městské policii nenastoupí.

„V současné době máme přibližně 260 strážníků. Ten stav je o něco málo nižší, než byl v některých minulých letech, je to řádově o jednotky strážníků,“ řekl Luboš Berka z personálního odboru městské policie s tím, že počet strážníků rozhodně nemá vliv na kvalitu služeb, které lidem městská policie nabízí a poskytuje.

Během koronavirové pandemie dokonce výrazně ubylo strážníků, kteří od městské policie odcházeli. V loňském roce jich bylo jen sedm. „Například v roce 2016 a 2017 odešlo, každý tento rok, zhruba 21 strážníků. Letos k 1. září odešlo 13 strážníků, ale ty důvody jsou rodinné, pět jich odešlo k jiným bezpečnostním sborům, do důchodu a podobně,“ vysvětlil Luboš Berka.

Letos se o práci strážníka zajímalo 16 lidí. Jen osm lidí prošlo fyzickými a psychologickými testy. Polovina si ale nakonec našla jinou práci, takže uniformu strážníků oblékli jen čtyři lidé. „Uchazeč, který má zájem o práci u městské policie musí splnit podmínky ve výběrovém řízení. Těmi jsou trestní a občanská bezúhonnost, české státní občanství, věková hranice 18 let, nejnižší dosažené vzdělání musí být středoškolské ukončené maturitní zkouškou, a samozřejmě tělesná a duševní způsobilost,“ vysvětlila mluvčí městských strážníků Veronika Kuchynková.

Nábory pořádá městská policie zpravidla dvakrát do roka, na jaře a také na podzim.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio