Letos si připlatíme i za vánoční cukroví, pekárny nemají na čem ušetřit

14. prosinec 2022 21:19, aktualizováno

Zdražuje téměř vše, a tak asi nikoho nepřekvapí, že si letos připlatíme i za vánoční cukroví. Právě pekárny mají bohužel omezené možnosti, jak ušetřit, pokud nechtějí propouštět nebo omezovat výrobu.

Jak uvádí Lenka Vondrovicová, vedoucí pekárny v Bořicích na Domažlicku, úsporná opatření týkající se spotřeby energií lze v provozu nastavit jen těžko. Trouby musí být zapnuté a v místnostech je třeba udržovat určité klima kvůli těstům, například kynuté potřebuje teplotu kolem 30 stupňů Celsia.

„Zdražení energií jsme samozřejmě pocítili. Oproti loňskému roku musíme platit o 100 procent více, nyní máme už k dispozici předpis záloh na rok 2023 a opět nám cena vzroste, tentokrát o dalších 20 procent,“ říká Lenka Vondrovicová. Kromě energií stoupají také ceny surovin. Nejvíce zdražil cukr, hned za ním je máslo a mouka.

Vyšší výdaje se bohužel musí promítnout v ceně výrobků. Pekárna zdražila vše od chodských koláčů přes cukroví až po zákusky a dorty, a to zhruba o třetinu, na což zákazníci zatím reagují o něco nižším objemem zakoupených produktů. Ačkoliv náklady na výrobu stále rostou, bořická pekárna zatím neplánuje omezovat výrobu ani propouštět zaměstnance.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio