Letos zasednou ve volebních komisích převážně mladší lidé

1. říjen 2020 14:05

Tento rok jsou volby do Senátu a krajských zastupitelstev výjimečné. Volit se bude v rouškách v místnosti vonící dezinfekcí a někde se i výrazně změní věkové složení členů volebních komisí.

Především starší lidé se z obavy před nákazou koronavirem odhlašují z volebních komisí. Omluv členů kvůli nemoci je letos více však jen o nepatrné procento. „Letos se přihlásilo do volebních komisí více mladých lidí, takže předpokládáme, že starší se bojí koronaviru,“ zmínila Petra Gruberová z Úřadu městského obvodu Plzeň 1.

Přibližně 500 členů volebních komisí v 56 hlasovacích okrscích prvního plzeňského obvodu dostane základní ochranné pomůcky jako jsou rukavice, roušky a desinfekce. Tyto prostředky budou připravené i pro voliče.

Volební místnosti se budou průběžně dezinfikovat

„Budeme dbát na to, aby se dodržovaly rozestupy mezi jednotlivými voliči, aby byly dezinfikované prostory, kde se budou voliči pohybovat a budeme dezinfikovat také tužky za plentami," shrnula vedoucí organizačního odboru Anna Kocourková.

Aby mohl volební komisař zkontrolovat identitu voliče podle občanského průkazu, je Ministerstvem vnitra doporučeno, aby volitel odstoupil od stolu na dva metry a sundal si na okamžik roušku.

Volební místnosti se pro letošní volby do Senátu a krajských zastupitelstev otevřou už tento pátek ve 14 hodin.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio