Letošní Chodské slavnosti v Domažlicích budou bez živé hudby v ulicích i staročeského jarmarku

Nejstarší český folklorní festival - Chodské slavnosti v Domažlicích - čeká naprosto výjimečný ročník. Kvůli koronaviru sem organizátoři v polovině srpna nepozvou žádné hosty. Koncerty budou jednotlivé folklorní soubory vysílat prostřednictvím internetu.

Místo dud a klarinetů budou u brány na Chodském náměstí hrát v srpnu možná jen motory projíždějících aut. Chybět budou i pódia a hlediště. V současnosti jsou povolené ve venkovních prostorách hromadné akce do 300 lidí. Na Chodské slavnosti ale každoročně zavítají desítky tisíc návštěvníků. Omezit jejich počet by z pořadatelského hlediska nebylo vůbec možné. „Takže my jsme ustoupili od pódií. Máme takový pracovní podtitul „Nejezděte k nám, my přijedeme k vám,“ tvrdí a usmívá se u toho domažlický dudák, kontrabasista, zpěvák a zároveň ředitel folklórního festivalu Kamil Jindřich.

Chodské slavnosti tedy budou. Jen se z centra Domažlic přesunou do televizí, tabletů a mobilních telefonů. „Vznikne audiovizuální útvar, který by měl být velkou prezentací chodské lidové kultury. Potom se odehrají koncerty souborů, jež působí v Klenčí, Mrákově, Postřekově a v Domažlicích. Ty se budou vysílat přímo z těchto míst. Mělo by se natočit i takové večerní setkání všech aktérů chodské lidové hudby,“ doplnil Kamil Jindřich.

Mše ano, jarmark ne

Další tradiční součást Chodských slavností svatovavřinecká mše na Vavřinečku bude. Naopak staročeský jarmark s chodskou keramikou a koláči rada města na svém posledním zasedání zrušila. Ne všechno ale lze zrušit nebo zakázat, myslí si tanečník z Postřekova Petr Buršík: „Alespoň vzhledem k tomu, co platí dnes, by snad nemělo nic bránit tomu, aby si v polovině srpna třeba soubor stoupl v Domažlicích na náměstí nebo někde jinde a třeba na pár minut jsme zahráli a zazpívali. Ti lidé, kteří půjdou zrovna okolo a budou to chtít slyšet, a budou mít to štěstí, tak si můžou zazpívat s námi.“

Bez jarmarku i živých vystoupení budou letošní srpnové Chodské slavnosti v Domažlicích. Jejich program výrazně narušila koronavirová krize. Zpívat, hrát a tancovat se přesto bude. Foto z dřívější Chodské hyjty v Mrákově

Zpívat, hrát a tancovat, a to dokonce přímo na jevišti, by se ale mohlo v nedalekém Mrákově. Chodskou hyjtu tu v tom samém termínu jako Chodské slavnosti připravují už mnoho let. Chtěli by ji zorganizovat i letos, i když zatím s mnoha otazníky. „Každou chvíli se ty nařízení a předpisy mění, jestli bude stanoveno, že může přijít třeba tisíc lidí, což si myslím, že by do Mrákova asi nepřišlo, protože většinou přijede zhruba 200 maximálně 300 lidí,“ řekla Ludmila Kašová z místního souboru.

Účinkujících je obvykle něco přes stovku. Místní soubory Mráček a Mrákov, sbor Haltravan z Klenčí Pod Čerchovem a třeba i další hosté. Ti všichni by letos mohli vystoupit. Zatím je ale prý brzy o čemkoliv rozhodovat. „Může se stát, že někdo odmítne a nepřijede, protože má například strach z toho, že by se nakazil. A klidně se může stát i to, že odmítne někdo z našeho souboru s tím, že nevystoupí, protože patří do rizikové skupiny,“ dodala Ludmila Kašová.

Tradiční a zároveň netradiční letošní Chodské slavnosti by měly začít v pátek 14. srpna.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio