Letošní sbírka ke Dni válečných veteránů probíhá online

11. listopad 2020 13:20

Dne 11.11. se každoročně připomíná konec první světové války a Den válečných veteránů, jehož symbolem jsou květy vlčích máků. V Plzni u Masných krámů letos vznikl symbolický makový záhonek.

Květy vlčích máků, které pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě, jsou symbolem Dne válečných veteránů. 11. listopadu se slaví po celém světě a u nás se tradičně v souvislosti s tímto datem koná veřejná sbírka a celá řada doprovodných akcí. V předchozích letech se nacházely kasičky s vlčími máky pro sbírku ke Dni válečných veteránů v nejrůznějších kavárnách, restauracích, galeriích a infocentrech. Tato místa jsou letos všechna zavřená a do ulic nemohly vyrazit ani hlídky, které prodávaly máky kolemjdoucím. A tak se sbírka musela přesunout do online prostoru.

Lidé mohou peníze posílat do online sbírky. Za každého, kdo přispěje, je zasazen symbolický mák do záhonků, které jsou novinkou letošního roku. V Plzni u Masných krámů vznikl symbolický makový záhonek, který se postupně plní. Lidé tam také mohou přinést svůj vlastní mák, který doma vyrobili. Záhonek plný máků bude v Plzni k vidění už jen do 11.11.

„Telefonují nám lidé a ptají se, zda si někde mohou vyzvednout máčky. Například 30 vlčích máků si bere radnice v Plzni na Lochotíně, protože tam úředníci chtějí podpořit Den válečných veteránů,“ sdělila Markéta Čekanová, organizátorka sbírky a ředitelka pobočky Paměti národa pro Plzeňský kraj. Sbírka trvá po celý listopad a výtěžek je určen na Centrum pomoci Paměti národa, na pomoc pamětníkům 20. století.

Vznikly také dvě venkovní výstavy v Plzni a v Rokycanech

Součástí letošních oslav Dne válečných veteránů jsou také dvě venkovní výstavy v Plzni a Rokycanech. Obě výstavy se nacházejí na náměstích a stojí tam pouze do pátku. Výstavy připomínají příběhy válečných veteránů z první a druhé světové války. „V Plzni je součástí výstavy i jedna trasa, takové putování po místech Paměti národa, tady po místech, které jsou spjaté s druhou světovou válku,“ uzavřela Markéta Čekanová.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková
Spustit audio