Letošní Vánoce v Plzeňské diecézi budou bez půlnočních mší

Vánoce budou letos v Plzeňské diecézi bez půlnočních mší, i tak se podle biskupa Tomáše Holuba podstata Vánoc nevytratí.

Podobně jako letošní Velikonoce, tak i Vánoce v kostelech ovlivní koronavirus a opatření proti šíření epidemie. Na některé tradiční akce a duchovní setkání musíme letos zapomenout.

V souvislosti s protiepidemickými opatřeními rozhodlo vedení Plzeňské diecéze, že se nebudou konat půlnoční mše. „Myslíme si, že bychom nebyli schopni za stávajících podmínek zorganizovat mše tak, aby někdo nebyl smutný, že se do kostela nedostal,“ vysvětlil biskup Tomáš Holub.

Musíme být zodpovědní, míní biskup

Biskup Plzeňské diecéze se ale domnívá, že poselství Vánoc nezmizí, jen je letos prožijeme jinak, v rodinném kruhu. „Chceme být zodpovědní, protože i to k víře patří, a tak musíme opatření dodržovat,“ uvedl. Nabídl ale dvě náhradní varianty: „Je možné si nastudovat materiály na webu biskupství a připravit si malou bohoslužbu doma s rodinou. Česká televize bude na druhém programu vysílat půlnoční mši z kostela ve Starém Brně."

Letošní Vánoce v Plzni se budou muset obejít bez betlémského příběhu, který hrávají farníci ze Starého Plzence. Podle biskupa se možná akce přesune do online prostředí. Tradiční vánoční setkání s lidmi bez domova by mělo proběhnout, jen v jiném režimu. „Nesejdeme se v sále na biskupství, ale venku, kde za dodržení hygienických pravidel rozdáme lidem bez domova balíčky,“ potvrdil biskup.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio