Levandule poslouží jako čaj, do koupele, jídel, proti molům i coby dekorace

30. červenec 2018

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) z čeledi hluchavkovitých je odpradávna spojována s čistotou, umýváním, parfumérií a kosmetikou. Staří Římané ji používali k provonění lázní a také ji předepisovali proti kašli. Levandule poskytuje květ a nať ke zpracování.

„Všeobecně se levandule považuje za účinné sedativum nebo také utišující lék na zažívání. Podle alternativní medicíny je vhodná i proti bolestem hlavy a migrénám,“ říká bylinkářka a pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová. Nať a květy mají dvě hlavní složky a to jsou to silice a třísloviny. Mohou se používat jako sedativum a spasmolytikum. Jako droga má levandule kořenitou vůni a chutná hořce.

Upozornění pro těhotné ženy: V těhotenství je důležité vyhýbat se vysokým dávkám levandule!

Čaj a koupel z levandule

Podobně jako jiné bylinky i levandule se užívá jako čaj, zalije se horkou vodou a nechá 10 minut luhovat. „Nálev z čajové lžičky květů na šálek vody uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, působí proti nespavosti, pomáhá trávení a provoní dech,“ vyjmenovává Štěpánka Janoutová, „květ levandule je i oblíbenou součástí uklidňujících bylinných směsí, např. spolu s třezalkou, meduňkou, a chmelovými šišticemi. Uklidňující je také koupel, do které můžeme buď přidat litr silnějšího nálevu z levandulových květů, nebo sáček s nimi zavěsit do proudu horké vody.“

Levandule je pastvou pro včely i oči. Vyhovuje jí plné slunce, dobře snáší sucho

Levandule lékařská tmavě fialová

Levandule je vhodné sázet k růžím, odpuzují mšice a s růžemi tvoří očím lahodící kompozici. Jsou nenáročné, daří se jim na plném slunci a zvládají i období sucha. Jedná se o stálezelené aromatické rostliny. 

Prostředek proti molům i dekorace

V domácnosti mají květy levandule rozmanité použití. Sáčky se sušenou levandulí se dávají mezi prádlo nebo zavěšují do skříně - nejenže prádlo provoní, ale také účinně odpuzují moly. Svazky sušených levandulových květů jsou krásnou dekorací a zároveň osvěžují vzduch.

Levandule v kuchyni

Čerstvé květy levandule nacházejí uplatnění i v kuchyni. Lze je kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávají se do marmelád. Oblíbený je levandulový cukr, který ovoní čaje, moučníky atd. Připravuje se přidáním sušených levandulových květů do cukru. „Vynikající je levandulový sirup s citronem,“ pochvaluje si bylinkářka, „a v restauracích nabývají na popularitě levandulové limonády.“

Sušené levandulové květy patří do směsi provensálských bylin (levandule - květ, rozmarýn, oregano, saturejka, tymián). Hodí se k masitým jídlům a rybám, v jihoevropských kuchyních k nim přidávají i ostře chutnající mladé lístky levandule.

Levandulová silice

Ve Francii i některých dalších zemích levanduli pěstují ve velkém kvůli vonné silici. Ta se získává z levandulových květů a používá v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. „Silice se prodává také samotná, má uklidňující a harmonizující účinky na celý organismus, napomáhá sladkému spánku, uklidňuje a čistí pokožku,“ doplňuje Štěpánka Janoutová, „získat čistou silici v domácích podmínkách je takřka nemožné, ale můžeme používat celé, nádherně vonící květy z vlastních rostlin. Seřezáváme je v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušíme ve svazcích hlavou dolů.“

Ve Francii vozí na levandulové pole rovnou kolony a destilují vonný olej přímo na poli. „U nás do kolony dáváme kvašené ovoce a teče z ní kořalka, ve Francii z kolon teče levandulový olej - vonná silice,“ směje se bylinkářka. Levandulový olej se podle ní užívá vnitřně i zevně. Výborný je na masáže, působí jako vzpružující a relaxační přísada do koupele, oceníme ho i po spálení od slunce. Je repelentem proti klíšťatům, bývá součástí vonných mýdel a další kosmetiky.

Spustit audio

Související