Levandule, renovace starých parket, péče o pískomila

4. únor 2012

Dozvěděli jste se, že nemusíte kupovat drahé éterické oleje ani neustále něco zapalovat, stačí, když začnete pěstovat levandule. Pískomil patří u nás mezi oblíbené mazlíčky. Měli bychom však vědět, jak o něj správně pečovat.

Levandule - jak je pěstovat a využít
Zvykli jste si na to, jak vám doma během vánočních svátků všechno vonělo? Františky, vonné tyčinky, cukroví, olejové lampy a provoněný byt vám chybí? Nemusíte kupovat drahé éterické oleje ani neustále něco zapalovat, stačí, když začnete pěstovat levandule. O tom, jak je pěstovat a jak je využít mluvila Markéta Vejvodová se Zdenou Krulichovou ze Zahradnictví Krulichovi.

Žonglování
Žonglování není jen artistické umění, ale také zajímavý koníček. Většinou se mu věnuje spíš mladší generace, ale o kurzy mají zájem i lidé středního věku. Co vás čeká, pokud se do takového semináře přihlásíte? Nejen na to se žongléra a lektora žonglování Adama Jarchovského ptal Jan Zítka.

Renovace starých parket
Rádi byste do příchodu jara stihli renovaci vašeho interiéru? Pokud chcete začít skutečně „od podlahy“, nemusíte kupovat nové podlahové krytiny. V případě, že máte doma staré parkety, stačí je pouze správným způsobem zrenovovat. O tom, jak postupovat a jak docílit, aby podlaha vypadala jako nová, zjišťovala Markéta Vejvodová u podlaháře Miloše Kocoura.

Péče o pískomila
Pískomil patří u nás mezi oblíbené mazlíčky. Nejčastěji se v českých domácnostech setkáme s pískomilem mongolským. Dříve, než si tohoto drobného hlodavce pořídíme, bychom měli vědět, jak o něj správně pečovat. Praktické rady na zmíněné téma i pár zajímavostí o pískomilech nám řekla Líza Švejdová, odbornice na zájmové chovy. Zavedl nás k ní Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku nejlépe zažene tento jednoduchý recept: Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Spustit audio