Ležení americké armády ukazuje vojenský kemp v Klatovech

26. květen 2020 11:45

Oslavy 75. výroční konce druhé světové války se letos kvůli koronaviru musely obejít bez větších oslav. Na západě Čech také bez jízd amerických historických vozidel a vojenských kempů. Jeden takový ale přeci jenom mohou lidé navštívit v Klatovech.

Vojenský historický kemp na své zahradě vybudoval klatovský policista a zakladatel místního Klubu 3. armády Miloš Ryneš. Reagoval tak na letošní zrušený program oslav osvobození a na to, že lidé si nemohli konec druhé světové války připomenout tradičními akcemi.

„Aby měl návštěvník nějaký prožitek, potřebuje si věci osahat a vnímat je, ne jen koukat do vitrín. Například v ošetřovně je to dělané tak, že tady zrovna někoho ošetřovali. Bohužel se mohlo stát, že to voják nepřežil, proto je vedle připravená i krásná americká helma polního kaplana. Musí to tu působit jako takzvaná živá historie,“ uvedl autor výstavy Miloš Ryneš.

Kromě ošetřovny najdou návštěvníci v kempu také vojenské stany mužstva, velící štáb, polní jídelnu nebo dokonce vybombardovaný dům. To vše plně vybavené a doplněné dobovými předměty, jako jsou například gramofon, vojenské deky, karty nebo časopisy. Je tu ale i poklad v podobě bedny s lahvemi Coca-Coly z roku 1944-45.

Péče o stovky exponátů není jednoduchá

Vzhledem k tomu, že je výstava venku, musí Miloš Ryneš neustále sledovat počasí, aby historické skvosty nezmokly nebo se jinak nezničily. „Je to nákladné a náročné hlavně na klimatické podmínky. Jsem taková rosnička, dívám se neustále na radar, kde jsou nějaké mraky a podle toho objednávám i lidi. V dešti se sice dají provést, ale neuvidí minimálně tři čtvrtě věcí,“ doplnil.

Sběratelství a vojenské historii se Miloš Ryneš věnuje řadu let. Pravidelně se účastní slavností osvobození a jízd vojenských vozidel, a jak sám řekl: „Tohle už není jen koníček, je to můj druhý život.“

Výstava v Klatovech potrvá nejméně do poloviny června. Lidé se na ni musí předem objednat. Kontakty najdou například na facebookovém profilu Klubu 3. armády v Klatovech.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio