Líbezný betlém „píšťaláka“ Josefa Branda ze Skašova

25. prosinec 2015

Slyšeli jste někdy o Píšťalákově? Na mapě byste tuhle obec našli na silnici mezi Přešticemi a Nepomukem, ovšem pod jménem Skašov. Název Píšťalákov si vysloužila proto, že proslula domáckou výrobou dřevěných soustružených hraček. Hračkářům se totiž ještě počátkem minulého století říkalo „píšťaláci“. Jedním z nich byl i Josef Brand.

Mnozí přirovnávají Skašov ke kolébce dětské radosti. První písemný doklad o hračkářské výrobě ve Skašově pochází z roku 1826. Soustruženým dřevěným hračkám se tam v minulosti věnovala výrazná část obyvatelstva, v polovině 19. století to bylo celkem 52 rodin! Skašovské hračky se také proslavily v mnoha zemích Evropy.

Čtěte také

Právě ze Skašova pocházel i hračkář Josef Brand. Když uprostřed druhé světové války uviděl kreslený betlém malíře Vladimíra Modrého, inspiroval ho k vytvoření podobného betlému z dřevěných vysoustružených figurek. Všechny postavičky samozřejmě nesly charakter tradičních skašovských hraček.

Soustružení skašovského betlému předcházela doba vymýšlení a kreslení figurek. Vedle svaté rodiny, ovčáka, ovcí a tří monarchů se na výkresech objevila panímám s vánočkou, děvčata s koláči a husou, obchodnice s homolí cukru, řezník s prasátkem, povozník a jiní venkovští lidé. Josef Brand měl štěstí, že jeho zeť Jiří Kraft mu s dílem vydatně pomáhal. Postavil se k soustruhu a podle kreseb dával podobu lipovému dřevu, až byl originální skašovský betlém na světě!

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný betlému hračkáře Josefa Branda!

autor: Zdeněk Bláha
Spustit audio