Lidé na Domažlicku a Klatovsku můžou darovat krev i v místě svého bydliště

20. únor 2019 11:16

Několik obcí na Klatovsku a Domažlicku pravidelně navštěvují pracovníci transfuzního oddělení Klatovské nemocnice. Lidé tak mohou darovat krev odpoledne po práci a přímo v místě svého bydliště.

Počet dárců krve se na Klatovsku a Domažlicku daří udržet v potřebném počtu. Napomáhají tomu i výjezdy transfuzního oddělení do terénu, kde odběry krve provádějí zdravotníci vždy v místním zdravotním středisku. Celkem v pravidelných intervalech navštěvují zhruba 12 měst a vesnic, například jezdí do Domažlic, Sušice, Horšovského Týna, Poběžovic, Staňkova nebo Kolinece.

„Když přijde dárce, vypíše si dotazník, potom mu změříme tlak a teplotu. Následně ho píchneme do prstu a orientačně zjistíme množství krevního barviva, zda není třeba chudokrevný. Dále přijde k lékaři, který s ním probere anamnézu, poptá se, jestli nejsou nějaké komplikace, a zda nemá nějaké nové léky. Vše se dá do počítače, kde máme nahraná všechna data z transfúzního oddělení, takže potřebné informace o dárci tady máme k dispozici. Údaje tedy jen doplníme a zase zpátky se nahrají do databáze na našem transfúzním oddělení,“ vysvětlila vedoucí lékařka Jana Zítková.

Když nemůže Mohamed k hoře…

Odpolední výjezdy transfuzního oddělení do terénu se konají hlavně proto, že řada dárců má problém s uvolňováním z práce. Jet na oddělení do Klatov mnohdy totiž zabere i půl dne. „Jezdíme většinou do místa bydliště dárců, takže není problém s uvolňováním a lidé můžou přijít po práci. Poměr odběrů na transfúzní stanici a při výjezdu v místě bydliště byl v minulosti tak padesát na padesát. V poslední době je trošku větší odběr na transfúzním oddělení v Klatovech,“ doplnila Jana Zítková.

Kromě dobrého pocitu z darování krve a pomoci druhým, je malou odměnou pro dárce i tradiční malé občerstvení. „Dnes připravujeme kávu, čaj a koláčky,“ řekl pracovník Českého červeného kříže Oliver Kapusta.

Klatovské transfúzní oddělení vyjíždí do terénu více než padesátkrát do roka.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio