Lidé podílející se na obnově kláštera v Chotěšově usilují o záchranu unikátní nástropní fresky, finančně přispět může kdokoliv

9. červen 2023 08:36, aktualizováno

O záchranu unikátní nástropní fresky usilují lidé, kteří se podílejí na obnově kláštera v Chotěšově. Dílo slavného malíře Františka Julia Luxe z 18. století znázorňuje Jákobův sen. Umělec ztvárnil rozsáhlý výjev, ve kterém andělé sestupují a vystupují po schodišti mezi nebem a zemí. Malba je na řadě míst poškozená, pomoci by mohly peníze z veřejné sbírky.

Filip Hrubý

Vzácná freska znázorňující Jákobův sen čeká v chotěšovském klášteře na záchranu. Svůj sen mají i lidé, kteří se podílejí na obnově národní kulturní památky. Přejí si, aby dílo slavného malíře mohly vidět další generace. Na její obnovu je zapotřebí minimálně osm milionů korun. Správa kláštera proto vyhlásila veřejnou sbírku.

Fresku mohou návštěvníci spatřit v rámci prohlídkového okruhu. Trasa skýtá třetinu konventní budovy, vede od kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, do kapitulní síně a nakonec do nejvyššího místa, na schodiště s největší nástropní freskou v západních Čechách. „V roce 1991 došlo při opravě na střeše k požáru, který fresku velmi poškodil. Freska byla sejmuta a rozřezána na 638 dílků. Po deseti letech, když se na to sehnaly peníze, byla znovu osazena na původní místo,“ prozrazuje Filip Hrubý, ředitel správy kláštera.

Klášter Chotěšov

Uplynulo ovšem už 22 let od znovuosazení a na fresce je znát, že není v nejlepším stavu. „Proto jsme přistoupili k založení transparentního účtu a veřejné sbírky a pokusíme se vybrat prostředky na její další restaurování. Lidé mohou přispět skrz QR kódy rozmístěné po klášteře. Zároveň bychom chtěli spustit aplikaci, která by pomocí virtuální techniky fresku oživila a navíc by do ní byl implementován QR kód vedoucí k platbě,“ popisuje Filip Hrubý.

Návštěvníci mohou přispět i při různých akcích, které se v Chotěšově konají. Blíží se například Den s malými pivovary, na ten se můžeme těšit už 17. června. Vrcholem pak bude benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov, kde jako hlavní hvězda zazáří Janek Ledecký s kapelou. Benefiční večer se uskuteční 5. srpna.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související