Lidé se na policii nyní častěji obrací s hlášením porušování vládních opatření

16. duben 2021 07:15, aktualizováno

Tísňovou policejní linku 158 vytočí lidé v Plzeňském kraji zhruba 180krát denně. V průběhu koronavirové pandemie přibývá těch, kteří hlásí nedodržování vládních opatření.

Zatímco počet telefonátů je před i v průběhu koronavirové pandemie podobný, zásadně se mění to, s čím se lidé na policii obracejí. Lidé nyní častěji policii upozorňují na porušování vládních opatření ve svém okolí. Podle policie však nejde o žalování. Nastavená pravidla, by se měla dodržovat.

Vloni v březnu, když se uzavřely hranice, volali lidé na tísňovou policejní linku s dotazy ohledně platných nařízení. „Nebyli si jisti, kdo může vycestovat a co to pro ně znamená. V těchto dnech, kdy se zavíraly okresy, se dotazovali, kam mohou jet nebo kde si popřípadě stáhnou čestné prohlášení,“ uvedla Markéta Cafourková z operačního střediska.

Oproti minulosti lidé dvakrát více nahlašují náhlá úmrtí. Ubylo naopak upozornění na páchání trestních činů a přestupků. Díky zavřeným restauracím a hospodám bylo méně hlášení rušení nočního klidu nebo rvaček.

Policie aktuálně mnohem více čelí verbálním útokům

Policisté stále častěji čelí atakům frustrovaných lidí, na které doléhají dlouhodobá omezení. „Jsou to věci, které z dlouhodobého horizontu policisty vyčerpávají, ale signál toho, že by policisté byli z těchto reakcí veřejnosti frustrovaní tak, že by se obraceli na psychologa, jsem nezaznamenala,“ uvedla policejní psycholožka Romana Morongová.

Tým kolegiální policejní podpory plzeňského krajského ředitelství pomáhá policistům tím, že společně sdílí jejich problémy a snaží se ulevit jejich trápení nebo ukázat cesty, jak ze složité životní situace ven.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio