Lidé se skládají na nové zvony v Kašperských Horách

19. srpen 2020 09:35

Kostel svaté Markéty v Kašperských Horách na Šumavě by mohl mít nové zvony. Začali se na ně skládat lidé, aby splatili dluh z druhé světové války.

V Kašperských Horách na Šumavě sbírají peníze na nové zvony pro kostel svaté Markéty, který stojí na náměstí. Chtějí tak splatit dluh z druhé světové války. V roce 1942 původní zvony zabavilo pro válečné účely nacistické Německo. Od té doby mají v kostele nevyhovující provizorium. 

V Kašperských Horách na Šumavě sbírají peníze na nové zvony pro kostel svaté Markéty, který stojí na náměstí. Chtějí tak splatit dluh z druhé světové války

Za posledních 300 let přišel kašperskohorský kostel o zvony hned několikrát. V 18. století je roztavil požár, nových pět zvonů znovu pohltil oheň. Další zvony zrekvírovali vojáci během první světové války a jen co farnost pořídila nové, přišla druhá světová válka. Po válce sem nechal místní farář přemístit dva zvonu z jiného kostela v Kašperských Horách, ale jeden z nich je puklý a nezvoní.

Lidé mohou přispět do kasičky nebo na účet

Letos o prázdninách se rozjela kampaň Zvony pro Šumavu, myšlenku prosadil Šumavský kulturní spolek, v jehož čele je historik Šumavy Vladimír Horpeniak. Ve spolupráci s Římskokatolickou církví spustili sbírku, jejímž cílem je opravit dva zvony a pořídit tři nové. Ideálně by nové zvony měly být požehnány příští rok o srpnové pouti.

Zvony by měl zhotovit zvonař Petr Rudolf Manoušek, a přijdou asi na tři miliony korun. Lidé mohou přispívat do zapečetěných kasiček v kostele, v Městském kulturním a informačním středisku nebo v Muzeu Šumavy. Možné je přispět také na bankovní účet na webu Zvony pro Šumavu.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio