Lidé se zatím můžou bez obav vykoupat na většině koupališť na západě Čech

21. červenec 2017

Blíží se víkend a někteří se ho možná chystají strávit někde u vody. Počasí všem milovníkům koupání přeje, a tak je jistě potěší, že většina přírodních a venkovních koupališť na západě Čech má podle měření hygieniků stále vhodnou vodu ke koupání.

V Plzni má kvalitní vodu ke koupání většina rybníků bolevecké soustavy. Kamenný rybník má trvale výbornou kvalitu, v Třemošenském rybníku je průhledná voda bez sinic a Šídlovský má jen slabý zelený vegetační zákal.

„Ve Velkém Boleveckém rybníce je voda vysoce průhledná. V letošním roce se podařilo velmi dobře udržet pod kontrolou vodní vegetaci, takže se plavci nemusí obávat, že by se někde zamotali do vodních rostlin. Mohou bez obav plavat i na ostrůvek. Voda v tomto rybníce se v zásadě až na drobné ukazatele vyrovná kvalitě vody pitné,“ upřesnil hydrobiolog Povodí Vltavy Jindřich Duras.

Velmi dobrá voda je i v plzeňském jezírku Košutka, kde je průhlednost vody přes dva metry a sinice tam nejsou. Naopak na plzeňské přehradě České údolí je tradičně hustý vegetační zákal a koupání se tam nedoporučuje.

Velmi dobrá voda ke koupání je stále v největší přehradě Hracholusky, a to v dolní půlce nádrže od silničního mostu k hrázi, kde je průhlednost tři až čtyři metry. Výborná kvalita vody je podle hygieniků také na koupalištích v Blovicích i v Dobřanech na jihu Plzeňska. Koupání bez obav si můžou návštěvníci užít také ve všech koupalištích na Tachovsku, Domažlicku i v Rokycanech. Dobré koupání je stále i v rybníku Hnačov na Klatovsku, kde byly v minulých letech už v této době vždy problémy se sinicemi.

Také v Karlovarském kraji je stále dost koupališť, kde je možné si bez obav zaplavat

V Karlovarském kraji je ve většině koupališť také dobrá voda. Výjimkou je přehrada Skalka u Chebu, kde je podle měření krajských hygieniků voda pro koupání nebezpečná. Dosáhla nejhoršího z pěti stupňů kvality vody. Vodu nevhodnou ke koupání má od začátku sezony také Velký Rybník u Hroznětína.

Naopak nádrž Jesenice si i v současném horkém počasí zachovává dobrou kvalitu vody. Čistá voda je i na koupališti Lido u Mariánských Lázní, stejně tak na jezeře Michal u Sokolova nebo nádrži Boden u Habartova. Karlovarské koupaliště Rolava má na pláži, u mola v brouzdališti jen mírně zhoršenou vodu s výskytem netoxické zelené řasy.

autoři: čer , jik
Spustit audio