Lidé si tento týden můžou prohlédnout sluneční elektrárnu v Železné Rudě

21. září 2021 21:02, aktualizováno

Jak se dá využít sluneční energie? Co to obnáší pořídit si domů fotovoltaickou elektrárnu a jak potom funguje? I na tyto otázky odpovídají Dny otevřených slunečních elektráren. Akci pořádá Solární asociace a letos se při ní představí na dvacet různých slunečních elektráren po celé republice.

V Plzeňském kraji se k akci připojilo jen jedno místo. Svojí střešní elektrárnu veřejnosti představují Vobrovi v Železné Rudě, kteří si ji pořídili před devíti lety. „Když je slunce a chladno tak to dává 10 kilowatů. V lednu a únoru je na střeše sníh, tak soláry nejedou vůbec. V domě máme na elektřinu všechno, přímotopy, sporák a další,“ popsal Jan Vobra.

Jan Vobra ze Železné Rudy zve na prohlídku své solární elektrárny

Elektrárna se skládá z panelu s displejem, který je umístěný na zdi uvnitř domu. Sem vede přívod ze střechy a vývod do rozvodné sítě. Současně je panel napojen na počítač, jenž ukazuje, kolik elektrárna vyrobila elektřiny. „Za devět let jsem vyrobil 7600 megawatů. V tuto chvíli, kdy je zataženo, to dává kolem jedné kilowaty, což by utáhlo zhruba dvě remosky,“ doplnil pan Vobra s tím, že na chodu domácnosti se vlastní elektrárna podílí z osmdesáti procent.

„Já osobně si myslím, že by architekti a všichni, co projektují, měli tohle mít v projektu všude, kde je klimatizace. Ta funguje, když je venku slunce a tím pádem by nebyly energetické nárazy do sítě,“ dodal Jan Vobra.

Elektrárnu u Vobrů si mohou zájemci prohlédnout každý den až do neděle. Je nutná předchozí registrace na webu Solární asociace.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio