Lidé v kraji ušetří na jízdném díky slevové akci

1. duben 2019 11:47

Plzeňský kraj dnes spustí novinku v podobě akčního předplatného, dospělí cestující s ním mohou ušetřit asi 20 procent z ceny.

Akční předplatné je určené výhradně pro dospělé cestující, kteří nemají nárok na žádnou jinou slevu. Jak informoval POVED, tedy Plzeňský organizátor veřejné dopravy, předplatné pak pořídí lidé zhruba o 20 procent levněji. Například měsíční předplatné pro jednu vnější zónu Integrované dopravy Plzeňska stojí běžně 340 korun, ovšem akční předplatné vyjde na 280 korun, tedy o 60 korun míň. U pololetního předplatného je pak rozdíl až 300 korun.

Zástupci kraje se rozhodli zavést akční předplatné proto, aby lidé více využívali veřejnou dopravu. Mělo by se jim vyplatiti i tehdy, pokud nejezdí každý den. Například na trase z Tachova do Plané zaplatí cestující s akčním předplatným 560 korun, s obyčejným předplatným 680 korun a při každodenní platbě jízdenky v hotovosti 924 korun. Při cestě autem je to víc než tisíc korun měsíčně.

Podmínkou je nabít si předplatné včas

Předplatné je svázané s Plzeňskou kartou a podmínkou pro získání slevy je nabít ho nejpozději tři dny před začátkem platnosti. Nabití je možné na prodejních místech Plzeňské karty, přes bankomaty České spořitelny nebo přes e-shop Plzeňské karty.

Akční předplatné platí po celém obvodu Plzeňského kraje ve všech vnějších zónách Integrované dopravy Plzeňska, včetně těch přeshraničních. Neplatí jen v zóně 001 Plzeň, tedy přímo v Plzni. Cestující, kteří jedou do krajského města, si tedy koupí akční předplatné pouze pro vnější zóny a za zónu 001 Plzeň zaplatí běžnou cenu, kterou stanovuje město.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio