Lidé v Nýřanech nechtějí ubytovnu

15. listopad 2018 08:20

Lidé v Nýřanech na severním Plzeňsku bojují proti plánované stavbě bytového domu v lokalitě Stará čtvrť. Bojí se, že z něj bude ubytovna pro zahraniční dělníky.

Vyhrocenou emotivní debatu včera večer zažil kulturní dům v Nýřanech. Místní se bouří proti stavbě bytového domu, protože se obávají, že z něj bude ubytovna. Kromě toho mají strach, že stavební technika a nákladní auta zničí starou zástavbu včetně cesty. Dům chce postavit firma Banar, jejíž zástupci se sešli s obyvateli Nýřan.

Podle nezávislého starosty Jiřího Davídka se jednání potáhne ještě minimálně dva roky. Lidé sepsali petici, najali si advokáta a od firmy Banar neberou žádné argumenty. Zástupci firmy tvrdí, že by v domě složeném převážně z garsonek by nebydleli ani rumunští, ani bulharští dělníci, ale dělníci z Ukrajiny, kteří nemusejí překonávat kulturní rozdíly, jsou často kvalifikovaní, pracovití a rychle se adaptují v novém prostředí. Podle firmy jsou garsonky dostatečně velké i pro začínající mladé rodiny a vhodné také pro seniory. Nýřanští to ale nechtějí slyšet a trvají na svém. Ubytovnu nechtějí a udělají všechno pro to, aby nevznikla.

Město by mohlo stavbu zablokovat

Podle advokáta Vojtěcha Metelky mají Nýřanští šanci uspět už proto, že zástupci města jsou na jejich straně a firma od města potřebuje souhlas k napojení k místní komunikaci. Pokud ho nevydá, nebude mít investor příjezdovou cestu ke stavbě. „Město je na straně obyvatel a podmínkou je souhlas k připojení na místní komunikaci, pokud město bude držet s občany, je šance, že projekt nevznikne,“ vysvětlil.

Ani společnost Banar není v tuto chvíli rozhodnutá, jak spor dál řešit. „V tuto chvíli nechci odpovídat, poradíme se s právním zástupcem, chtěli bychom přinést řešení, které by vyhovovalo oběma stranám. Nechceme být ti, kteří přijdou a bouchnou si do stolu,“ uvedl Tomáš Ondráček, který má projekt na starosti.  

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio