Lidé ve Městě Touškov se skládají na nový zvon

7. leden 2021 17:50, aktualizováno

Pouze dva místo čtyř zvonů má věž kostela Narození svatého Jana Křtitele ve Městě Touškov na severním Plzeňsku. Spolek Náš Touškov se proto rozhodl jeden zvon nechat odlít a vrátit na původní místo.

Třetí největší zvon Svatý Jan Křtitel

Už přes sto let chybí v kostele Narození svatého Jana Křtitele ve Městě Touškově na severním Plzeňsku dva zvony. Jeden z nich - zvon svatého Benedikta - se rozhodl vrátit zpět Spolek Náš Touškov. Proto členové spolku vyhlásili veřejnou sbírku a skoro polovinu částky na odlití nového zvonu se i v době pandemie koronaviru už podařilo vybrat.

Zvon svatého Benedikta byl velikostně druhý v pořadí, byl odlit v roce 1518 a v roce 1836 puknul. Následně byl přelit pražským zvonařem Karlem Bellmannem, ale v roce 1916, tedy za 1. světové války, byl zrekvírován,“ vyprávěl člen spolku Náš Touškov Petr Komanec.

Jména dárců ozdobí zvon

Veřejná sbírka je určená primárně na obnovu zvonu svatého Benedikta a na náklady spojené s vyzdvižení do věže,“ pokračovala členka výboru spolku Náš Touškov Kateřina Duchková. Upřesnila, že cílová částka je 1 milion korun. „Za půl roku jsme od místních a od lidí z okolí vybrali 215 863 korun a z Českoněmeckého fondu budoucnosti jsme dostali dotaci ve výši 200 tisíc,“ uvedla.

Největší zvon Nejsvětější Spasitel

Zvon ozdobí reliéf svatého Benedikta, historický znak města a jména dárců, kteří přispěli na zvon více jak 10 tisíc korun,“ řekl Petr Komanec. „Původní zvon vážil přes 1 tunu, ale abychom se dostali na takový tón, který by ladil ke stávajícím zvonům, což je Fis 1, tak nový zvon bude mít 850 kilogramů,“ doplnil.

Možná dojde i na zvon čtvrtý

Nadšenci ze spolku nyní ještě osloví s žádostí o finanční pomoc firmy z Plzeňského kraje. Musí také sestavit komisi, která vybere zhotovitelskou firmu. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by být zvon ulitý koncem roku a v polovině příštího roku by mohl prvně zaznít z věže kostela.

A když členové spolku budou mít od místních kladnou odezvu, pokusí se vybrat finance ještě na zhotovení čtvrtého, nejmenšího zvonu. Tento drobeček by měl vážit pouhých 200 kilogramů.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio