Lidé z Pošumaví se nechtějí smířit s možnou stavbou hlubinného úložiště

Častější protesty a setkání. Obce z lokality Březový potok se nechtějí smířit s tím, že by na jejich území mělo vzniknout úložiště jaderného odpadu. Právě tato lokalita patří mezi čtyři, které Správě úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) navrhl panel expertů. Návrh ještě musí schválit rada správy a pak vláda.

V lokalitě Březový potok se stavba úložiště bezprostředně týká šesti obcí. Jedná se o Chanovice, Kvášňovice, Olšany, Pačejov, Velký Bor a Maňovice. „Tady jde o budoucnost našich dětí a vnoučat,“ řekl místostarosta Maňovic Karel Klozar.

Protesty proti stavbě úložiště jaderného odpadu budou častější

Proti úložišti bojuje 17 let spolek Jaderný odpad – děkujeme, nechceme! Nejbližší protestní akci chystá na 11. července. „Lidé chtějí vládě opravdu říct, že se jim to nelíbí, a tak budeme dělat asi každý měsíc jednu akci do té doby, než si nás vláda nevšimne opravdu víc,“ řekl předseda spolku František Kába.

Obyvatelé obcí z lokality Březový potok se nechtějí smířit s tím, že by na jejich území mělo vzniknout úložiště jaderného odpadu. Místní proti tomu bojují už 17 let, teď chtějí své protesty pořádat ještě častěji

Proti postupu vlády při hledání lokality pro úložiště jaderného odpadu se dlouhodobě staví i Platforma proti hlubinnému úložišti. Sdružuje mimo jiné města, obce a spolky z většiny dotčených lokalit. Jejími členy zůstávají i nadále, a to i přesto, že z návrhu užšího výběru expertů už vypadli. A nijak se nemění ani cíle platformy.

„Platforma si dává za cíl to, aby bylo uvažováno i o dalších možnostech, kam a jak ukládat vyhořelé palivo. Společná snaha je stále o to, aby konečně byl přijat zákon, který je dlouho slibován, že obce budou mít právo se vyjadřovat k celému procesu. Nás mrzí, že stát tak přehlíživě k nám lidem v těch lokalitách přistupuje. Stát by se měl chovat férově a nezapomínat na ohrožený živočišný druh, kterým je člověk venkovský,“ uzavřel mluvčí platformy a starosta Chanovic Petr Klásek.

Ministerstvo: Celou dobu jsou obce součástí procesu

Přitom po celou dobu, co se v České republice řeší hlubinné úložiště, což je 15 až 20 let, jsou podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánky Filipové součástí tohoto procesu i obce. „Obcím chce SÚRAO a MPO (Ministerstvo průmyslu a obchodu) nadále vysvětlovat a ukazovat, co hlubinné úložiště obnáší. K zapojení obcí se chystá i speciální zákon,“ doplnila mluvčí.

Finální lokalitu pro stavbu úložiště by měla vláda vybrat do roku 2025.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio