Lidem v nouzi pomáhá Diecézní Charita Plzeň. Teď v zimě hlavně teplým oblečením

10. leden 2020 11:35

Lidé, kteří mají finanční problémy nebo jsou bez domova, dostanou v Diecézní Charitě Plzeň nejen oblečení a boty, ale i deky, spacáky, karimatky, případně hrníčky, hračky a také knihy. Za symbolický poplatek si tam ale můžou nakoupit i senioři nebo další zájemci.

„V úterý sem chodí matky s dětmi, které jsou sociálně slabé a dostávají tu věci zdarma. Ve středu sem chodí lidé, kteří žijí na ulici, také mají věci zdarma. Ve čtvrtek máme slevy pro lidi, jenž sem chodí nakupovat. Myslím, že si tu vybere každý,“ řekla pracovnice Diecézní Charity Plzeň Jana Hulcová.

Charitní šatník má na starosti Martin Střeska: „Máme tu oblečení od kojeneckého, přes větší děti, dámské i pánské, a to od spodního prádla až po zimní bundy. Oblečení je od lidí, kteří sem jezdí a vozí nám nové i použité oblečení. Z osmdesáti procent jsou to dary. Další místo odkud oblečení získáváme, jsou kontejnery, které jsou na veřejných místech.“

Charita nabízí nejen oblečení, ale i nádobí a další věci

Kromě oblečení nabízí plzeňská charita také další zboží do domácnosti, jako jsou například hrnečky, talířky a podobně. „Od našich dárců dostáváme celý sortiment. Zkrátka co rodina nepoužije, přinese k nám a my to nabízíme zase dál,“ doplnil Martin Střeska.

Diecézní Charita v Plzni je podle Martina Střesky ráda za každý dar. Věci by ale měly být zachovalé a nezničené. „Potřebujeme věci, které ještě poslouží dál. Rozhodně nechceme děravé a nefunkční zboží, nejsme skládka ani odkladiště nepotřebných věcí,“ upozornil pracovník charity.

Aktuálně v zimních měsících je nejvíce potřeba teplé oblečení, teplé boty nebo bundy, ale třeba i karimatky, spacáky, deky nebo stany. Všechny věci můžou zájemci nosit do humanitárního skladu Diecézní Charity v Cukrovarské ulici v Plzni.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio