Lidem v Plzni Malesicích vysychají studny. Bez vody je 20 domácností

10. únor 2020 15:35

Malesice jsou posledním plzeňským obvodem, který nemá kanalizaci. Chybí tu městský vodovod. A protože kopané studny pomalu vysychají, lidé tu hromadně budují vrty. Za posledních 7 let jich tu přibylo 150.

Ve středu zapnout myčku na nádobí, v sobotu pračku na prádlo. Pro pitnou vodu se jede do vedlejší vesnice. Pro některé rodiny z Plzně-Malesic a Dolního Vlkýše je tohle běžná realita. V některých studnách totiž není téměř žádná voda, ta která tam zbyla, se nedá pít.

„Ve studni mám tak 50 centimetrů vody. Za poslední půlrok, co to měřím, padá hladina vody o čtyři až pět centimetrů za měsíc, což je strašně moc. Moje sousedka je na tom špatně, protože už druhý měsíc nemá vodu vůbec. Nosíme jí vodu, jak můžeme. Pomáhá jí i její rodina. Mýt se a prát musí ale jezdit k mladým do Plzně,“ uvedl místní obyvatel Josef Ondráček.

Ačkoliv je výstavba městského vodovodu a kanalizace v Malesicích v plánu, přesto se kvůli aktuální situaci rozhodli místní sepsat petici. Ta má upozornit hlavně na to, v jakých podmínkách lidé v obci žijí.

Voda není ani v Dolním Vlkýši

Pod Malesice spadá také zhruba kilometr a půl vzdálený Dolní Vlkýš. I tam řeší problémy s vodou. „Když máme větší spotřebu vody, což je třeba mytí v myčce nebo praní prádla, tak musíme plánovat dny, kdy můžeme tyto spotřebiče pustit. To je opravdu omezující, že musíme přemýšlet dopředu, který spotřebič využijeme. Teď budeme dělat projekt na zachycování dešťové vody, kdy bychom potom chtěli tu vyčištěnou dešťovou vodu použít třeba na splachování toalet nebo na první mytí prádla,“ popsal aktuální situaci Tomáš Vlas z Dolního Vlkýše.

Za několik posledních let je znát i pozvolné vysychání obecního rybníčku na návsi v Dolním Vlkýši

Kanalizace a vodovodu by se v Malesicích a Dolním Vlkýši měli lidé dočkat do několika let. Starosta Aleš Tolar považuje za optimistický odhad rok 2025: „Obě investice jsou rozdělené do dvou etap. Nejdál je kanalizace první etapa, která má vydané stavební povolení. Podle posledního příslibu by se měla příští rok začít realizovat stavba centrální čističky pro Malesice i Vlkýš a páteřní řad Malesicemi a výtlak na Vlkýš. U vodovodu je to naplánováno tak, že první etapa počítá s přivaděčem ve směru od Chotíkova se stavbou vodojemu a základním rozvodem po Malesicích. Ve druhé etapě je přivaděč na Vlkýš a doplnění sítě v Malesicích.“

Podstatnou komplikací může být fakt, že v Malesicích existuje soukromá vodovodní a kanalizační síť, na kterou je připojeno několik domácností. Ta ale neodpovídá standardům plzeňské vodárny, která bude vodovod a kanalizaci do Malesic stavět.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související