Lidí bez práce v Plzeňském kraji i v květnu ubylo

11. červen 2012

Hlavně díky sezonním pracím ubylo i v květnu v Plzeňském kraji lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti klesla o tři desetiny procenta na 6,2. Plzeňský kraj má tak po Praze druhou nejnižší nezaměstnanost, a je dokonce 2 procenta pod celostátním průměrem. Lidí bez zaměstnání ubylo v květnu ve všech sedmi okresech. Někde byl ale pokles výraznější.

Bez místa bylo v kraji k poslednímu květnu 19.929 lidí, o 1047 méně než v dubnu. Nabídka volných míst v regionu je široká, vyšší než loni. Navíc vrcholí sezonní práce v zemědělství, lesnictví i stavebnictví.

Stejně jako v dubnu klesla nejvíce nezaměstnanost na Klatovsku, kde je trvale nejvyšší nabídka sezonních prací. Pokles zaznamenalo i Tachovsko a také Rokycansko, kde je aktuálně v kraji nejméně lidí bez práce.

Hromadné propouštění pracovníků neoznámila žádná firma. Stejně tak žádný podnik nábor většího počtu lidí. Největší zájem je v Plzeňském kraji o obchodní zástupce a technické profese, hlavně strojaře. Poptávka je ale také po číšnících, kuchařích, prodavačích, řidičích nákladních vozů nebo lékařích.

autor: lum
Spustit audio