Lidi mně říkají Mirečku, usmívá se sympatický Afričan z Břas

21. září 2014

Rodnou Afriku vyměnil za Českou republiku a už víc než 20 let žije v Břasích na Plzeňsku. Simon Gabriel K. Kalombo vás překvapí nejen vynikající češtinou, ale i optimistickým pohledem na svět.

Rodnou zemí Simona Gabriela Kalomba je Demokratická republika Kongo (dříve Zair), obrovský africký stát ve střední Africe se zhruba 70 milióny obyvatel. Úředním jazykem je francouzština, ale najdete tady velké množství jazyků a dialektů – např. národní jazyky lingala, luba, kongo, často narazíte i na svahilštinu a mnohé další. Teď je pro Simona ale hlavním jazykem čeština, protože Afriku před víc než 20 lety opustil a nový domov našel v České republice.

Žili jsme v polodiktátorském režimu, situace v Kongu byla velmi neklidná

Nikdy nepřemýšlel o tom, že by Kongo a svoji rodinu, kterou miluje, opustil. Názor však změnil ve chvíli, kdy situace v Kongu začala být neklidná a nebezpečná. V zemi panoval polodiktátorský režim a vůči studentům, kteří byli vnímaní jako rebelové proti státní moci, začali vojáci vyvíjet násilí. Po jednom ze střetů vojáci navíc zavřeli školu, kterou navštěvoval. Tím bylo definitivně rozhodnuto. Odcestuje pryč – do Evropy.

„Se učit, se učit, se učit!“

Do České republiky přicestoval v roce 1992 a za poměrně krátkou dobu zvládl základy českého jazyka. A dnes už klobouk dolů před jeho perfektní češtinou! Na vzdělání ostatně klade velký důraz a jeho jméno už zdobí řada titulů – mimo jiné Ph.D. z České zemědělské univerzity v Praze, kde postgraduální studium zakončil v roce 2003. Člověku to nedá, aby nevzpomněl na legendárního afrického studenta Mirečka z filmu Jak básníkům chutná život. „Lidi mně Mirečku i říkají - možná díky tomu, že vzhledově vypadám jako on. Ten film jsem viděl a bavím se u toho“, k tomu Simon s úsměvem dodává.

V Kongu mě z kuchyně vyháněli…

Během studií potkal i svoji budoucí ženu, se kterou žije a vychovává dvě děti. Českou kuchyni (obzvlášť bůček, špenát nebo knedlíky) si zamiloval. Knedlíky nebo nějakou africkou specialitu dokonce občas doma sám uvaří. Vařit začal ale až jako student – v Kongu totiž kluky ani muže do kuchyně nepustí, o jídlo se starají výhradně ženy. „Pamatuji si, když jsme kolikrát byli v kuchyni a slyšeli jsme klakson od auta, že se otec vrací domů, tak jsme utekli“, směje se Simon.

Chalupáři, to je bomba!

Česko je pro Simona Gabriela Kalomba druhým domovem, ale na africké kořeny nezapomíná. Afriku si rád připomíná třeba oblečením, které nosí nebo jídlem. Českou kulturu už si ale oblíbil, rád poslouchá českou hudbu. V ní vedou písničky od Ivety Bartošové, Věry Špinarové nebo Karla Gotta. Rád má i české filmy - především starší, díky kterým se zdokonalil v češtině. „Sledoval jsem i Chalupáře, to je pro mě bomba!“, nadšeně dodává.

Proč přišel do studia s nožem? Co mu v životě dělá radost? A jak se dívá na momentální hrozbu epidemie eboly? I na to se Michaela Vondráčková zeptala – poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio