Líheň pro kuřátka se vyplatí koupit kvalitní, ty rumunské a čínské jsou vhodné tak na předpěstovávání rajčat, říká chovatel

17. březen 2022

Jiří Herynek je zakladatelem Klubu chovatelů bantamek. Bantamka je drobná, okrasná slepice, původní zakrslé plemeno. Váží do půl kilogramu, vajíčka jsou také menší.

„Chovám ve voliérách sedm barevných variant, zlatokrkou, krahujcovou, bílou, divokou, černou, modrou a červeně sedlatou,“ chlubí se pardubický chovatel, který nedávno získal během uznávacího řízení dva plemenné chovy a tři chovy rozmnožovací, což svědčí o kvalitě jeho práce.

Jiří Herynek s chovem slepic začal už jako kluk. Přivedl ho k tomu otec. A proč zrovna bantamky? „Bantamky nebyly před revolucí moc známé a já jsem měl možnost jezdit do Německa na výstavy a podařilo se mi sehnat pět vajíček bantamky černé. Vylíhli se nám dva kohouti a tři slepice. A tak vznikl základ celého chovu,“ líčí devětatřicetiletý Jiří Herynek. S úsměvem přiznává, že rodina jeho koníček akceptuje s tím, že je aspoň doma a nechodí do hospody. 

Chléb a pšenice nestačí

Aby se v únoru začala líhnout první kuřata, je třeba už kolem Vánoc přidávat do krmiva směs pro nosnice, tvaroh a kvasnice.

Jiří Herynek s chovem slepic začal už jako kluk

„Mým cílem je, aby se plemeno posunulo, aby na výstavách bylo více bantamek a více barev. Proto jsem založil Klub chovatelů bantamek, který je velmi akční. V klubu více spolupracujeme, chovný materiál si vyměňujeme,“ vysvětluje chovatel.

První kuřátka se líhnou v únoru

Líheň kuřat má Jiří Herynek ve sklepě. Do prosklené líhně umístil 125 vajíček, ze kterých se postupně líhnou kuřata. „Doufám, že bude aspoň sto kuřat. Když se vylíhnou, vydrží v líhni jeden, maximálně dva dny. Pak musí dostat vodu a přemístím je do tzv. odchovny. Tam mám teplotu 38 stupňů Celsia. Jak kuřata získávají sílu, teplotu snižuju,“ popisuje Herynek a pokračuje:  

„Líheň se vyplatí koupit kvalitní, tedy dražší. Zkoušel jsem rumunské, čínské, ale pak jsme se shodli, že to je vhodné leda tak na předpěstovávání rajčat nebo paprik. V rozích se neudrží správná teplota a vajíčka se nevyvíjí správně,“ uzavírá chovatel Jiří Herynek.

Kvalitní líheň pro sto a více kuřat stojí podle Herynka od osmi do deseti tisíc. Menší se dají pořídit do pěti tisíc.

Spustit audio

Související