Linecký rybízový koláč se sněhem Heleny Mrázkové je rychlý a rybíz v něm je jako čerstvý

Rybízových koláčů se u nás peče hodně, ale porotu zaujal ten od babičky paní Heleny Mrázkové z Dražic na Táborsku. Rybíz se totiž nedává do těsta, ani navrch, ale promíchá se se sněhem a vloží do trouby až před dopečením. Díky tomu se rybíz nerozmočí a zůstává chuťově skoro stejný, jako když ho utrhnete z keře.


Linecký rybízový koláč se sněhem

Ingredience:

300 g hladké mouky

200 g másla

2 žloutky

2 lžíce mléka

250 g rybízu

4 bílky

300 g cukru

Postup:

Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, do něj dáme změklé máslo, žloutky a mléko. Nejprve nožem a poté rukama zpracujeme vláčné těsto, které dáme do lednice na hodinu odležet. Tím zapracuje lepek, který nám těsto lépe spojí.

Těsto po vyjmutí z lednice dáme na pomoučený vál a rozválíme na placku silnou asi 3 mm. Tu přeneseme na plech, který dáme na 7 minut do trouby vyhřáté na 250 °C. Poté přepneme na teplotu 150 °C a dopečeme do světle zlaté barvy. Těsto musí být „naskočené“.

Mezitím, co je těsto v troubě, si vyšleháme bílky dotuha. Nakonec do sněhu přidáme cukr a znovu vyšleháme do hladka. Do hotového sněhu zlehka vmícháme rybíz. Lehce narůžovělou směsí stejnoměrně potřeme předpečený koláč a dopečeme při 150 °C přibližně 10 minut.

Ještě teplý koláč nakrájíme na kousky.

Helena Mrázková

Přijeli jsme na klasický statek. Brána do dvora byla ještě ozdobená pentlemi a nápisy ze svatby. Pár dní před naší návštěvou se totiž vdávala dcera. Paní Mrázková nám nachystala oběd s vepřovou kotletou po přátelsku s rýží a okurkovým salátem. Dostali jsme i spoustu zákusků ze svatby. Ale přijeli jsme, abychom se naučili péct linecký rybízový koláč se sněhem. Kvůli němu i zakryla poslední keřík s rybízem záclonou, aby ho nesnědli nezbední špačci.

Koláč jsme připravovali v krásné modrobílé venkovní kuchyni. Recept má paní Mrázková po babičce z rodiny, kam se přivdala. Naučila se ho jako mladá a od té doby ho peče. Je to lehký osvěžující ovocný koláč.

Patrik Rozehnal a Helena Mrázková