Listopad je ve znamení Movemberu. Knírem ho podporují i některé organizace v Plzeňském kraji

3. listopad 2017

Do preventivní akce Movember, která napomáhá osvětě karcinomu prostaty, se již počtvrté zapojila Fakultní nemocnice v Plzni. Akci podpořili také zaměstnanci Českých drah.

V rámci Movemberu mají muži, kteří přijdou během listopadu do Fakultní nemocnice Plzeň-Bory, možnost nechat si udělat zdarma krevní test PHI na diagnostiku časného karcinomu prostaty.

Tento test, který je mnohem přesnější než doposud používané stanovování celkového PSA, je v současnosti k dispozici na oddělení imunochemické diagnostiky. Vyšetření je zdarma.

Ředitel FN Plzeň Václav Šimánek, společně s přednostou urologické kliniky Milanem Horou a přednostou oddělení imunochemické diagnostiky Ondřejem Topolčanem, se do této kampaně zapojují stejně jako v předcházejících letech a dodávají: „Vyzýváme muže, pány, kluky, prostě mužské pohlaví zaměstnanců FN Plzeň, aby šli do toho s námi a podpořili tuto kampaň. Zdraví je luxus a musíme si ho hýčkat.“


Movember je složení dvou anglických slov. Moustache = knír a November = listopad. Je to jedna z celosvětových charitativních aktivit na podporu boje proti rakovině prostaty a je zaměřená pouze na muže. Karcinom prostaty ohrožuje především muže ve věku 40 – 70 let.

Slušivý knírek nosí i České dráhy

Movember už poněkolikáté podpořili také zaměstnanci Drážního úřadu sdružení do skupiny s příznačným názvem Drážňáci. Kromě nich akci podporuje také Správa železniční dopravní cesty a národní dopravce České dráhy, které přišly s jedinečným nápadem, ozdobit jednu ze souprav oblíbeného Pendolina v čele slušivým knírem.

Do Movemberu je možné zapojit se jednoduchým způsobem a to nechat si narůst knír, a tím na akci upozornit. Další variantou je poslat finanční příspěvek, který bude věnován na boj proti rakovině, zejména pak na jeho výzkum.

Přispět je možné pomocí stránky http://cz.movember.com nebo prostřednictvím adresy www.muziprotirakovine.cz.

Pendolino je ozdobeno slušivým knírem na počest akce Movember
autor: jik
Spustit audio