Listy rozkvetlých pampelišek je lepší před konzumací spařit

Když pampelišky rozkvetou, jejich listy hořknou. Aby vám i nadále chutnaly, zkuste je spařit. Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové by to mělo hořkost pampeliškových listů zmírnit. 

„Omyté listy krátce spaříme ve slané vodě. Okamžitě po vyndání je zchladíme v ledové vodě, nejlépe v lázni s ledem. Blanšírováním si listy zachovají barvu a strukturu. Nesmíme je převařit, to by z nich bylo bláto,“ radí Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Hodně hořké listy pampelišek nechte projít procesem blanšírování dvakrát.

„Tímto způsobem upravené pampeliškové listy prý používali italští vinaři na chleba, když chodili zjara ošetřovat vinice. Spařená pampeliška tu účinkuje jako zelenina,“ doplňuje lektorka.

Italské vinařské sendviče

Ingredience
  • 1 kg mladých, co nejméně hořkých pampeliškových listů
  • 50 g soli na spaření
  • 100 g sušených rajčat nakládaných v oleji
  • 1 tenká dlouhá bageta
  • 50 g balkánského sýra
  • sůl, pepř
  • případně pár lžic olivového oleje

Pampeliškové listy dobře omyjeme.

Ve velkém hrnci uvedeme do varu větší množství vody, osolíme. Vložíme tam omyté pampeliškové listy a necháme spařit 1 minutu.

Scedíme, listy zchladíme ledovou vodou a dáme stranou.

Rajčata nakrájíme podle chuti na větší či menší kousky.

Bagetu rozkrojíme po délce na polovinu a krátce opražíme pod grilem. Můžeme ji zakápnout několika kapkami olivového oleje.

Na bagetu naaranžujeme pampeliškové listy, rajčata, balkánský sýr a parmskou šunku.

Spustit audio