Lochotínský amfiteátr v Plzni se připravuje na letní promítání

17. červen 2013

Přípravy Filmových nocí v Plzni jsou v plném proudu. Letní kino v lochotínském amfiteátru startuje letos na počátku července. Právě v těchto dnech můžete přes plot v amfiteátru zahlédnout pracovníky na lanech, kteří provádějí údržbu promítací stěny.

"Betonovou projekční stěnu zrekonstruujeme, aby byla opět světle bílá. Nejprve musíme plochu očistit tlakovou vodou a pak se sem vrátí bílý a černý nátěr," říká Jiří Žižka, šéf firmy, která provádí údržbu promítací stěny.

Jakmile bude nátěr hotový, přijde na řadu instalace staré "pětatřicítkové" projekce a také nového digitálního projektoru s vysokou svítivostí kolem 8 tisíc ANSI lumenů. Projekční plocha v lochotínském amfiteátru má 24x11 metrů.

"Pak musíme také do těchto věží po levé a pravé straně instalovat reprobedny, aby posluchači měli dobrý zvuk," upřesňuje pořadatel plzeňských Filmových nocí Radek Uhlíř.

Podle něj má letní kino v Plzni budoucnost: "Je to alternativa mezi americkým autokinem v českých podmínkách a multikiny dnešní doby. U nás si mohou kuřáci zakouřit, můžete si dát pivo, klobásu. Můžete si vzít mazlíčka, kolo, moped a všechno to máte na očích.“

Letošní filmy nebudou podle jeho slov pro náročného diváka, ale spíše oddychové. Filmové noci odstartují 3. července ve 21.45 filmem od tvůrce Milionáře z chatrče.

"Až zapadne slunce, uvidí diváci film Pí a jeho svět. Mimoto se mohou těšit na veškeré filmy, které měly návštěvnost nad sto tisíc v českých kinech během posledního roku. Promítat budeme celé léto až do 7. Září,“ vysvětluje Uhlíř.

V Plzni připravují letní kino. Promítat se bude od začátku července až do konce září.

Začátek promítání se v průběhu léta bude posouvat podle toho, kdy se bude stmívat. V září se promítá od půl deváté.

Vstupné na Filmové noci bude nižší než minulý rok. Díky digitální technologii zaplatí diváci místo loňských zhruba 100 korun letos 80 až 90. "Každý si bude moci vyplnit lísteček. Na konci sezony je slosujeme a jeden divák může vyhrát celé pečené sele pro 14 lidí," dodává Uhlíř.

autor: lum
Spustit audio