Loketského faráře vyšetřuje policie i církev kvůli zneužívání nezletilých

3. červenec 2020 10:00

Plzeňský biskup Tomáš Holub uvolnil od 1. července ze všech funkcí loketského faráře Jiřího Majkova. Knězovo působení prověří církevní vyšetřování i policie.

Faráře Jiřího Majkova z Lokte na Karlovarsku prošetřuje policie kvůli zneužívání nezletilých. Plzeňský biskup Tomáš Holub proto kněze preventivně odvolal ze všech funkcí. Případem se podle Tomáše Holuba zabývá i samotná církev.

Majkov byl odvolán z funkce faráře Římskokatolické farnosti Loket, z funkce generálního vikáře pro vikariáty Karlovarského kraje a z funkce soudce Diecézního církevního soudu. „K tomuto opatření došlo z důvodu podezření z pochybení v chování spojeném s výkonem kněžské služby,“ uvedlo biskupství s tím, že rozhodnutí je nyní preventivní.

„Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje přijalo od Biskupství plzeňského oznámení, které v současné době prošetřujeme,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Biskup Tomáš Holub rozhodl, aby se do ukončení vyšetřování Majkov zdržel veřejného kněžského působení. Podle Holuba se jedná za poslední čtyři roky o třetí takový případ.

autoři: Jan Markup , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio