Londýnský autorsko-producentský trojlístek Stock, Aitken, Waterman

Londýnský autorsko-producentský trojlístek Stock, Aitken, Waterman spolupracoval s řadou zpěváků a zpěvaček. Někteří se na špičce popularity usadili na delší čas, jiní si onen pohled shora vyzkoušeli jen na chvíli a postupem doby se na ně zapomnělo. 

Dnes je věnujeme jedné továrně na hity. Tedy v uvozovkách, protože vše je skryto v hlavách tří mužů. Jmenují se Mike Stock, Matt Aitken a Peter Waterman. Pracují spolu od roku 1984 a napsali hity snad už pro všechny hvězdy světového popu.

Zakladatelem trojlístku Stock, Aitken, Waterman a objevitelem talentu hudebníků Mikea Stocka a Matta Aitkena byl jeden z prvních britských diskžokejů Peter Waterman. Velmi brzy u sebe objevil talent pro vyhledání hitové písničky a její prosazení na veřejnosti. Jednoho dne mu přinesli demo nahrávku své vlastní písně dva kamarádi hudebníci Mike Stock a Matt Aitken. Po jejím poslechu Watermanovi poskočilo srdce a vzrušeně pronesl dnes už legendární větu: "Hoši, vy a já dokážeme velké věci. Naučím vás, jak vydělat peníze!". Právě se psal rok 1984 a v Londýně vzniklo budoucí nejúspěšnější autorsko-producentské trio všech dob Stock, Aitken, Waterman.

Tato nová britská autorská trojice chrlila jeden hit za druhým na všechny strany, jeden z nich katapultoval na špici hittparád i mladičkou australskou zpěvačku Kylie Minogue. Jmenuje se I Should Be So Lucky, měla bych být šťastná. O čem je? Poslouchejte: V mých představách není žádné váhání. Procházíme se spolu ruku v ruce. Sním, že jsi se do mě zamiloval tak, jako já miluji tebe. Měla bych být šťastná, kdyby sis mě tak jednoho dne všiml. Jak Mike Stock později vzpomínal, Kylie Minogue přiletěla z Austrálie do Londýna a my jsme tuto píseň napsali za 40 minut, zatímco ona čekala před nahrávacím studiem. A pak zase odletěla zpátky do Austrálie.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio