Loosův interiér v Plzni bude hostit Festival zapomenuté židovské hudby a divadla

15. září 2016

Prestižní mezinárodní projekt Performing the Jewish Archive, jehož cílem je upozornit na nedávno objevená díla židovských umělců ztracená v průběhu holocaustu, se díky festivalu Ze stínu představí také v Plzni.

Jedním ze třech míst, kde v pondělí 19. září budete moci zhlédnout zajímavá představení, bude také Loosův interiér v Bendově 10. V salonu s jídelnou v bývalém bytě manželů Krausových se od 18 a 20 hodin představí pětičlenný soubor Létající rabín.

Komponovaný program s názvem Židovský kabaret od Terezína po Helsinky představí scénky, písně a básně ze dvou kabaretů v Terezíně a z díla Jaca Weinsteina z Helsinek. Odkazuje na dobu, kdy nacisti donutili židovské umělce opustit veřejný život, ale židovská kultura vzkvétala dál, někdy na nejméně očekávaných místech. Nově nastudované představení v podání souboru Létající rabín je ukázkou z běžného života židovské komunity v Helsinkách a v terezínském ghettu. Hudba ke „kabaretu z Terezína“ je inspirovaná hudbou Jaroslava Ježka s vlivem amerického jazzu, texty v sobě nesou humor Osvobozeného divadla Voskovce a Wericha.

V rámci festivalu se v Plzni v pondělí 19. září uskuteční ještě dva koncerty. První z nich s názvem Osud a pohádky začíná už ve 13 hodin v Domě hudby, na druhý Učiň ještě jednou mé srdce svým domovem se můžete od 17hodin vydat do Staré synagogy. Více informací k celému festivalu najdete na www.zestinu.cz.

autor: iko
Spustit audio