Losos vařený v páře s rybízovou omáčkou a černými špagetami

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Pro tento recept jsem vybrala přípravu pokrmu v páře. Vaření v páře je velmi šetrné, a použité suroviny si zachovají vynikající chuť, jsou šťavnaté a barva je svěží. Poznáme to dobře například na barvě zeleniny, i na dnes uvedeném pokrmu. Navíc, jídla vařená v pářenou jsou rychleji uvařená a zachovají si více vitaminů a výživných látek. Je jedno, zda použijeme parní hrnec nebo obyčejný pařák, používaný v kuchyni třeba na napařování knedlíků.

Suroviny na čtyři porce:

4 plátky lososa po cca 150 g

1 lžíce olivového oleje

několik lístků čerstvé šalvěje

mletý pepř

citrónová šťáva

sůl

Suroviny na omáčku:

100 g rybízové marmelády

2 lžíce dobrého červeného vína

1 lžíce čerstvě strouhaného křenu

špetka muškátového květu

špetka skořice

1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice

sůl

400 g černých sépiových špaget

Postup:

Omyté a osušené plátky lososa osolíme, opepříme, posypeme najemno nakrájenou šalvějovými lístky a zakapeme olejem. V chladu necháme několik hodin marinovat.

Po této době uvaříme marinované porce ryby v páře. Pod poklicí vaříme cca 10-15 minut.  Během doby potřebné k uvaření ryby připravíme omáčku.

Příprava omáčky: Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme. Nevaříme, příprava je za studena.

Sépiové špagety uvaříme podle návodu.Vařené a scezené je rozdělíme na talíře spolu s lososem a rybízovou omáčkou.

Černé sépiové špagety lze bez problému zakoupit v oddělení cizokrajných kuchyní obchodních řetězcu.

Zdobíme podle vlastní fantazie. Velice chutný a dobře vypadající pokrm, který se hodí též pro slavnostnější příležitosti.

Místo sépiových špaget lze použít i jiné přílohy, například na různé způsoby připravené brambory.

Celková doba přípravy tohoto jídla trvá přibližně 40 minut, bez doby potřebné k marinování.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.