Lovec mrazu doufá, že zaznamená nejnižší teplotu v Česku

7. únor 2012

Už téměř 30 let čeká amatérský meteorolog Antonín Vojvodík z Vimperka, jestli některá ze sedmi šumavských meteostanic překoná rekord nejnižší naměřené teploty v Česku. Ten dosud platný z Litvínovic u Českých Budějovic padl v roce 1929, kdy tam naměřili minus 42,2 stupně Celsia.

V červenci 1974 projížděl Antnonín Vojvodík přes Horskou Kvildu, a když viděl ojíněné stromy, přišlo mu to natolik zajímavé, že se rozhodl, že bude teplotu na Šumavě pravidelně měřit. Zpočátku používal klasické okenní teploměry. Přesvědčit meteorology o šumavských teplotních extrémech se mu dlouho nedařilo.

Antonín Vojvodík se ale nevzdal. Na různých místech na Šumavě, na ploše 50 kilometrů čtverečních, postupně s kolegou rozmístil 15 měřicích stanic. Jedná se například o lokality Borová Lada, Horská Kvilda, Perla nebo Jezerní slať. V roce 1990 začal jednu z nich oficiálně využívat Český hydrometeorologický ústav. Ten postupně automatizoval i některé další stanice.

Antonín Vojvodík kontroluje jednu z meteostanic na Šumavě

Teploty teď stanice zaznamenávají automaticky do počítače, Antonín Vojvodík pak jednou týdně všechny stanice kontroluje. Z Vimperka, odkud pochází, se autobusem přesune na Kvildu, tam nasadí běžky a vyráží do terénu na kontroly meteostanic. Na běžkách pak 62letý muž urazí i desítky kilometrů.

Vůbec největší mráz naměřil pod Jezerní slatí v lednu 1987, kdy teploměr ukázal rekordních 41,6 stupně pod nulou. Od té doby už čtyřicítka ale nikdy nepadla. Letos se ale teplota k magické čtyřicítce už několikrát přiblížila. Naposledy v úterý ráno, kdy na šumavské Kvildě bylo -39,4 stupně Celsia.

autor: lum
Spustit audio