Lovecký zámeček Tři trubky je jednou z nejzajímavějších staveb v Brdské vrchovině

6. červen 2021

Naše nejmladší Chráněná krajinná oblast Brdy, na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje, se pyšní mnoha zajímavostmi. Patří mezi ně i lovecký zámeček pojmenovaný Tři trubky. Nachází se nedaleko Strašic na Rokycansku. Byl postaven kolem roku 1890 hrabětem Jeronýmem Colloredo-Mansfeldem. Dodnes patří k nejpůvabnějším stavbám v Brdech.

Výkladů, odkud se vzal název Tři trubky, je několik: „Podle pověsti se tady scházeli v době říje tři jeleni a pokřikovali na sebe, tedy troubili. Druhý, méně poetický názor na to, jak název vznikl, je ten, že tady ústily tři prameništní trubky do sousedního potoka. Jsme totiž na horním toku řeky Klabavy, respektive na Padrťském potoce,“ upřesňuje ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang.

Podle jeho slov byl zámeček Tři trubky vybudován v duchu alpských loveckých chat. „Jedná se o úžasnou stavbu. Je to takový doznívající romantismus. Je ale možné vidět i prvky artdeca. Je to ojedinělá stavba na sever od Alp,“ tvrdí Lang.

Tři trubky vybudoval vídeňský architekt původem z Itálie Camillo Sitte. Původně vypadala stavba trochu jinak, než jak ji známe dnes. Pod balkónem totiž chyběla současná podezdívka. Balkón byl tak hezky vzdušný. Přestavba proběhla v době druhé světové války, kdy byl na zámečku v jakémsi vyhnanství maršál Walter von Brauchitsch. Ten se podle Martina Langa znelíbil Hitlerovi v otázce otevření druhé východní fronty.

Zámeček obklopuje čestný dvůr, který v minulosti sloužil k vyřazování zastřelené zvěře. Většina okolních budov na oploceném pozemku sloužila jako hospodářská stavení. „Včetně nárožní budovy, která vypadá jako kaple, ale přitom kaplí nikdy nebyla. Byl to sklad pro zvěřinu,“ vysvětluje ředitel muzea. Před zámečkem roste památný strom – douglaska tisolistá. Ta je nejen největším stromem svého druhu v Brdech, ale i jednou z největších douglasek na území České republiky.

Lovecký zámeček Tři trubky

Slavní lidé na Třech trubkách

Zámeček byl v minulosti cílem cesty nejedné známé osobnosti. Podle Martina Langa měl objekt navštívit například někdejší kubánský prezident a revolucionář Fidel Castro, nebo prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk. „Zajímavé je, že tady najdeme Masarykův salónek. Masaryk přitom navštívil tento objekt jen jednou, ale už to navěky zůstalo pojmenováno po něm.“

V současnosti je celý objekt uzavřený a připravený na velkou generální rekonstrukci, při které má dojít k jeho přestavbě na Dům přírody Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Naproti zámečku se nachází ještě jeden objekt, který stojí za povšimnutí. Jedná se o hydroelektrárnu z období druhé světové války, která je stejně jako zámeček Tři trubky kulturní památkou.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.