Lubomír Stejskal: Banální opomenutí - děsivé následky

24. říjen 2013

Začátkem toho měsíce se v Mariánských Lázních stala tragická událost, která právem vyvolala zděšení a mnohé otázky. Chronický nemocný muž, jemuž se náhle zhoršil zdravotní stav, se nemohl dovolat na tísňovou linku a v důsledku toho zemřel. K případu se v komentáři nazvaném Banální opomenutí - děsivé následky vrací Lubomír Stejskal.

Kde se stala chyba? Odpověď zajímala nejen záchrannou službu a poskytovatele telefonních služeb. Podvědomě ji chtěli znát všichni. Představa, že v situacích, kdy jde o život a o minuty selže spojení na záchranáře, je jednou z nejhorších variant toho, čemu říkáme noční můra. Možná nikdo nic podobného dosud nezažil. Ani o tom neslyšel. Žili jsme ukolébáni jistotou, že něco takového se nemůže stát. Byl to omyl. V tragickém příběhu z Mariánských Lázní se naplno uplatnilo americké rčení: co se může stát, to se i stane.

Záchranná služba od počátku možnost, že by chyba byla na její straně, jednoznačně odmítala. Jak se koncem minulého týdne ukázalo, měla pravdu. Telefonní společnost tak kategorická nebyla. Její mluvčí sice uvedl, že pravděpodobnost, že by se někdo nedovolal na číslo 155 je velmi malá, nicméně připustil, že technický nedostatek zcela vyloučit nelze. Po dvou týdnech se ukázalo, že problém způsobilo cosi víc než jen technická závada. Byl to onen neblahý a nám všem dobře známý lidský faktor. Toho dne, kdy k tragédii došlo, pracovali zaměstnanci operátora na krajské tranzitní ústředně. Po skončení akce nebylo servisním technikem zjištěno, zda zařízení funguje správně. Za toto opomenutí zaplatil v konečném důsledku jeden člověk životem. A to je na celém příběhu to nejsmutnější. Operátor následně ujistil, že přijal opatření, která mají takováto selhání omezit na minimum. Zodpovědný či spíše nezodpovědný zaměstnanec bude potrestán podle pracovněprávních předpisů. Vše nicméně nasvědčuje tomu, že pokud se s tím rodina zemřelého nesmíří, bude to ona, komu připadne nesnadný úkol posunout tuto kauzu do trestněprávní roviny.

Zbývá dodat obecný závěr. Zdánlivě banální chyba – a děsivé následky. Stejně jako když malá sirka zapálí celý les. Snad i tato osobní tragédie poslouží mnohým jako výzva i varování. Že ne každé opomenutí, lajdáctví a šlendrián zůstane bez dalekosáhlých následků.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio