Lubomír Stejskal: Kruté poučení z novinářského faulu

13. duben 2018
Publicistika

Současné celospolečenské pnutí, které i v tomto týdnu zasáhlo řadu měst v republice, má také své lokální příběhy. V Sokolově po mediální kontroverzi rezignoval  předseda kulturní komise Rady města Radek Laurin. 

Nespokojenost s politickými poměry dávají najevo nejen dospělí. V rámci protestní akce „Vyjdi ven“ stávkovali v polovině března také studenti. V Sokolově dívky a chlapci z tamního gymnázia. Akce měla hlasitého oponenta. V osobě Radka Laurina, v té době předsedy kulturní komise na sokolovské radnici. Tomu kromě jiného vadil tento druh politizace školství, který je podle něj v rozporu se školským zákonem.

Ministerstvo školství ovšem akci interpretovalo jako občanskou iniciativu studentů. V oficiální reakci sdělilo, že se o porušení zákona nejedná. Radek Laurin také veřejně poukázal na to, že spoluorganizátorem demonstrativní stávky byl nezletilý student.

Sám se ale dopustil osudové chyby. Se všemi svými výhradami se svěřil jednomu proruskému dezinformačnímu webu, kterému postkytl vítanou propagandistickou munici. Učinil tak způsobem, za který se o několik dnů později omluvil. Volil prý zbytečně ostrá slova.

Horší pro něj ovšem bylo, že onen proruský server doplnil jeho vyjádření vlastními  skandálními formulacemi. Například: stávkující studenty ocejchoval termínem Haveljugend. Radek Laurin na to zareagoval na svém Facebooku. Slovy, že nic takového nenapsal. Uvedené označení Haveljugend do titulku článku připsali bez jeho vědomí redaktoři webu.

Zřejmě až poté pochopil, že posloužil jako takzvaný užitečný idiot. Chování serveru hodnotí jako novinářský faul. Krutá zkušenost. Začátkem dubna vyústila v jeho rezignaci na funkci předsedy kulturní komise. Snad je to nejen pro něj, ale pro každého náležitým poučením. Spolupracovat, byť v naivní dobré víře, s proruskými dezinformačními médii je totéž jako zaprodat duši ďáblu.

Jsou prostě věci, které moudrý politik nikdy udělat nesmí.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.