Lubomír Stejskal: Letiště v nesnázích

8. duben 2016
Publicistika

Karlovarské letiště zaznamenalo v uplynulých třech letech dramatický pokles v počtu odbavených cestujících. Loni jich bylo téměř o 58 procent méně než v roce předchozím. Jedné možnosti, jak zastavit tento trend si všímá Lubomír Stejskal v poznámce Letiště v nesnázích.

Ruská klientela je nedílnou součástí karlovarské reality. Jsou to spojité nádoby. Zjednodušeně řečeno: Karlovy Vary prosperují v turistice tak, jak prosperuje ruská ekonomika. To se týká i letiště v Olšových Vratech. Předloni odbavilo bezmála 82 tisíc cestujících. V minulém roce necelých 35 tisíc. Důvodů je několik: špatná ekonomická kondice Putinova Ruska, pokles hodnoty rublu. A také ukončení letů společnosti Aeroflot do Karlových Varů právě před rokem. Jenom pro srovnání: v roce 2013 byl počet odbavených cestujících nejvyšší za posledních dvacet let: přesáhl 101 tisíc.

Alarmující meziroční rozdíly jsou výzvou k hledání řešení. Zde ale naráží letiště na aktuální problém - na nepříznivou bezpečnostní situaci na jižních hranicích kontinentu. Letos proto nelze počítat s charterovými spoji do turecké Antalye. Naděje se ale upíná k izraelskému Tel Avivu. Z tamního Ben Gurionova letiště by mohla přilétat do lázeňského města movitější klientela, která ovšem odliv ruských turistů nahradí jen z malé části. Leč každé řešení je lepší než žádné. Teď jde o to, aby toto téma vzali za své naši vládní činitelé při rozhovorech se svými izraelskými protějšky.

Tento týden byl v Izraeli ministr zahraničí Zaorálek. Z tiskových zpráv ovšem nevyplynulo, že by se v Jeruzalémě hovořilo právě o této záležitosti. Agentury pouze zaznamenaly ministrův pochvalný výrok, že roste počet turistů, kteří přicházejí z Izraele do Prahy. Další příležitost jednat o tomto aspektu spolupráce bude v květnu na společném zasedání členů naší a izraelské vlády v Praze. V rámci očekávané diskuse o ekonomických vztazích by nebylo od věci položit na stůl také téma sezonního spojení Tel Avivu s Karlovými Vary. Doufejme, že česká strana svých nadstandardních vztahů s Izraelci v této věci náležitě využije.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.