Lubomír Stejskal: obnovení trati mezi Krásným Jezem a Loktem je jen malou radostí

18. duben 2014
Publicistika

Letos o velikonocích nastane cosi jako druhé dějství na obnovené železniční trati mezi Horním Slavkovem a Krásným Jezem na Karlovarsku. Tímto tématem se zabývá ve své dnešní poznámce Lubomír Stejskal.

Úvodem pohled do roku 1997. Tehdy byl zastaven provoz na železniční trati 144 mezi Loktem, Horním Slavkovem a Krásným Jezem. Koleje však zůstaly. V minulém roce se osobní vlaky do této lokality vrátily. Alespoň na krátký obnovený úsek vedoucí z Krásného Jezu do hornoslavkovské zastávky Kounice na východním okraji města. Byl to návrat sezónní a podmíněný. Lokálka jezdila pouze během prázdninových víkendů. O tom, zda se vrátí i letos, měli rozhodnout sami cestující. Tedy jejich zájem.

Ten naštěstí překonal tehdejší spíše skromná očekávání. Regionální zprávy hovořily o velkém ohlasu. Proto bylo možné nabídku rozšířit. Vlaky budou v tomto roce jezdit od velikonoční Bílé soboty o víkendech a svátcích až do 28. září. Není jich mnoho, pouze čtyři denně v obou směrech. Některé budou ale prodlouženy do Bečova a Žlutic. Další zamíří ještě dál: bez přesedání propojí Horní Slavkov s Lubencem a Rakovníkem.

Zůstaňme ale nohama na zemi. I když to celé působí sympaticky, nejde o víc než o jednu z malých radostí. Protože důvodem k větší radosti by bylo, kdyby trať byla znovu zprovozněna z Krásného Jezu do samotného města Horní Slavkov, nejen na jeho okraj. A důvod k velké radosti by nastal, pokud by se podařilo vrátit vlaky na celou její původní délku, tedy až do Lokte. Tak jak fungovala téměř celé minulé století. Od časů císaře pána Františka Josefa I. do roku 1997.

Zdá se však, že právě tyto malé radosti jsou oním příslovečný vrabcem v hrsti. A že holub na střeše je v nedohlednu. Stačí připomenout evergreen - rychlostní silnici R6 z Karlových Varů do Prahy. Tím holubem v nedohlednu je její celková modernizace. A tak se motoristická veřejnost raduje alespoň z onoho vrabce – budoucího nového čtyřkilometrového úseku mezi Bošovem a Lubencem, který se právě buduje. Stejně tak se milovníci železniční dopravy mohou těšit z šestikilometrového úseku Horní Slavkov-Kounice – Krásný Jez. Není to ale pětadvacet let po sametovém listopadu přece jenom trochu málo?

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.